İstediğimiz belediye başkanı profili bu işte

Abone Ol

Kastamonu Belediye Başkanlığı ve “Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı” (kentsev) işbirliğinde “”Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm, Akıllı Şehirler ve İklim Değişikliği Zirvesi” düzenledi...

Bilim insanları ve yerel yöneticiler üç kavrama ilişkin heybelerindekileri katılımcılar ile bölüştüler.

Elbette herkes sahip olduğu tası miktarınca alabildiğini aldı…

Kimine “derya deniz” düştü kimine bir “fincan”.

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu gerek açılış gerekse oturum bölümlerinde siyaset ve popülizmden uzak iki konuşma yaptı…

Asıl mihenk taşının “doğru soru sorabilmek” olduğunun altını çizdi, vasat cevaplara yönelik soru sormanın kıymeti harbiyesi olmadığını işaret etti, “rant, hırs, aklı devre dışı bırakmayı” önceleyen zihniyetin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Doğru söyledi…

“Kentleşme” serüvenimizin tüm hazin fotoğrafını ustalıkla çekmiş oldu.

Yapılan toplantı kıymetli…

Aklı ve bilimi devreye alan, işbirliklerini gerek koşan, sürdürülebilirliği şart gören bir yaklaşım.

Sağlıklı kentleşen ülkelerin yol haritası da bu…

“Amerika” yeniden keşfedilmiyor.

Farkına varmak meziyet ama…

Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun liderliğini yaptığı toplantını asıl bakiyesi bu.

Günümüzde “geçer akçe” olan belediye başkanı profili de bu…

Siyasetten azade, popülizmden uzak, rotasını akıl ve bilim rehberinde oluşturmak.

Böyle sürsün…

Nazar değmesin.

Not: “Açış konuşmaları” bölümünden başlarsak…

Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Zafer Ergün, görevine “yakışıyor”, Kastamonu’nun “aydınlık, güler, bilge yüzü” o. “Kültür, nezaket, nefaset” birikimi. Kent Konseyi olarak, toplantıda alınacak kararların uygulanmasını azimle takip edeceklerini ifade etmesi, tam da görevinin sorumluğunun yerine getirdiğinin kanıtı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal akıcı üslubu ile üniversitenin söz konusu alanlardaki sorumluluk ve görevlerini, günümüze kadar verdikleri emeği sade bir dille anlattı, üniversitenin görevini bilgi üretmek yanı sıra icracı kurumlara yol göstermek olarak kaydetti…

Ancak, “176” kişinin katılım sağladığı toplantıda, kendisi ile birlikte sadece “3” akademisyenin yer almasının izahını da bilahare yapması lazım, nerede üniversitenin “inşaat, mimarlık, orman” olmak üzere kıymetli akademisyenleri?

Hani, Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun ifadesiyle kent yönetimi sac ayağının “valilik ve belediye” ile birlikte üçüncü paydaşı olan “üniversite”?..

Hiç mi ilgi duymaz akademisyenler?

Keza, salonda serbest “inşaat mühendisi” ve “mimar” namına da pek, hatta hiç sima göremedim…

Kentsel dönüşümü kasaplar mı gerçekleştirecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilisi konuştu, Kastamonu’ya çok gelmek istediğini, gelemediğini, Bozkurt sel felaketinin ardından geldiğini ifade etti…

Felaket olmadan Ankara’dan Kastamonu’ya üst düzey bürokratlar gelmiyor anlaşılan.

İlk oturuma geçilmeden önce “Hatay” videosu izlettirildi, “kentsev” pilot bölge olarak seçtiği Hatay’ın yeni yerleşim vizyonunu hazırlamış, deprem olduktan sonra “akıl veren” çok olur…

6 Şubat öncesinde neredeydiler?

Oturuma geçildi…

Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Müdürlüğü, kurum web sayfasında yer alan “matbu” bilgileri “sunum” olarak tedavüle çıkardı, bayılıyordum sıkıntıdan.

AFAD Kastamonu İl Müdürü yerine şube müdürü konuştu…

O da, web sayfasını okudu geçti, “bayıldım”.

“Kentsel dönüşüm” yanı sıra…

“Bürokratik dönüşüm” de lazım.

Not 2: Birkaç ayrıntı paylaşmakta da fayda var…

Kuzeykent “kamu kurum ve kuruluşları” yapılaşmasında açık ara önde diğer mahallelere nazaran, kamunun aynı mahalleye bu kadar yığılması ne kadar doğru, “plansızlık” değil mi?

Kastamonu için “yaşlı il” deniyor denmesine de…

Yaş ortalaması “42”.

“Olgun il” demek daha doğru…

Avantaj bir bakıma.

Aceleci davranmak istemem ama Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı’nın (kentsev) “kırsal” alanlara bakış açısını beğenmedim…

Kırsal nüfusu eritmenin ve şehir nüfuslarını çoğaltmanın tarafındaymışlar gibi geldi, yanılıyordum umarım, kesin yanılıyorumdur.