İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Meftun Dallı başkanlığında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Meftun Dallı; ilimizde meydana gelen sel afetlerine değinerek: “Cenabı hak bir daha da öyle bir şey yaşatmasın hiçbirimize, ilimize, ülkemize, başka yerlerde de alınmasın tabii. Bu sel felaketleri sonrası yaraların büyük kısmı şükürler olsun ki sarılmış durumda. Gittik, gördük ilçelerimizde. Ama hala devam eden, başlanıp bitirilemeyen veya çözülemeyen bir takım sorunlar, devam eden köprüler, işte diğer yatırımlar var, yollar var. Şimdi bu bitirilemeyen yarım kalan işlerin tamamlanması noktasında özellikle bu yatırımcı kurumlarımıza, özel idaremiz başta olmak üzere Devlet Su İşlerimiz, karayollarımız, diğer kurumlarımızın iş birliği yapması son derece önemli. Yani nihayetinde devlet olarak biz topyekun bir haldeyiz tabiri yerindeyse. Yani bu süreci bitirinceye kadar elimizden geldiğince birbirimize yardımcı olmamız, işte burası benim işim değil öbürü yapsın veya beni bana ne, beni ilgilendirmez gibi bir tavır içerisinde zaten olmazsınız. Onu biliyorum da. Yani özellikle bir kere daha bu vesileyle vurgulayarak sizlerden bu konuda birbirinize destek olmanızı, birbirinize anlayış göstermenizi rica etmek istedim. Mesela en son gittiğimizde İnebolu'da orada bir köprü var. Orada gündem oldu ilçe ziyaretine gittiğimizde. Daha sonra Karayolları Bölge Müdürümüze gittiğimizde orada da görüştük kendileriyle. Orada bir şey var. Bir problem var, belli yani. Ya da bir problem olduğuna dair bir algı var. Yani orada da söylediğim gibi. Eğer bu bir algıdan ibaretse işin tabii ki doğrusunu teknik elemanlarımız bilir. İlgili kurumlarımızın bu konuda zaten bir çalışması var. O zaman bunu oradaki insanlarımıza, arkadaşlarımıza izah edip, bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Yok, gerçekten bir sorun varsa, oradaki insanlar haklıysa o zaman personelimizi falan yeniden daha detaylı çalıştırarak neyse oradaki sorunu tespit edip bunu çözmemiz lazım. Yani bu sel gibi şeyler biliyorsunuz hatırla, gönülle falan filan olacak şeyler değil. Sel gelince herkese aynı davranıyor. Yani bir yanlış varsa mutlaka gereğini yapıyor. Dolayısıyla bizim de bu bakış açısıyla bundan sonraki Allah korusun olabilecek şeylere tedbir alırken böyle bakarak yapmamız lazım. ‘Yani bir şey olmaz. Hele şöyle bir yapalım bakalım’ deme şeyimiz yok bu yaşananlardan sonra. Yani daha ne yaşamamız lazım? Tedbir alırken dikkatli olmak için varsa bunun gibi diğer konular bunlara ciddiyetle eğilelim. Gereken şeyler neyse tedbirlerimiz elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak bunları bir an önce ortadan kaldıralım, çözelim. Bir daha böyle bir şeyle karşılaşırsak, ‘Niye bunu zamanında şöyle yapmamıştık?’ demeyelim yani. Bunu özellikle sizlerden rica ediyorum. Hatırlatmak istedim” dedi.

            Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ilimize gerçekleştireceği ziyarete değinen Vali Dallı: “Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanımız ilimizi ziyaret edecek. Malum. Kendilerine tabii biz bir sunum hazırlayacağız. İlimizin kendilerini ilgilendiren sorunlarını, problemlerini, beklentilerimizi dile getireceğiz. Ama hazır belediye başkanlarımız, sizler bu güzel heyet buradayken şunu da söylesek iyi olur. Kültür ve turizm konusunda ilimizin şöyle bir ihtiyacı ya da ne bileyim şöyle bir şey de söylenirse, istenirse iyi olur dediğiniz noktalar varsa özellikle bir el kaldırıp birkaç cümle halinde burada hatırlatmanızı sizlerden ayrıca da istirham ediyorum. Onları not alalım. Çarşamba günü Sayın Bakanımız onlara da intikal ettirmeye çalışalım” ifadelerini kullandı.

            Vali Meftun Dallı’nın açılış konuşmasının ardından kurum amirleri çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

İlbank A.Ş.Kastamonu Bölge Müdürü Ümit Aziz Kara: “Kurumumuzca yürütülen 4 adet yerel yönetimlerimize finansman sağlayarak 16 adet olmak üzere 20 adet projemiz bulunmaktadır. Bu projelerimizin toplam bedeli 250 milyon TL'dir Gerçekleşmemiz ise nakdi ve fiziki yüzde 90 olarak devam etmektedir. Biz sel döneminde kurum olarak yoğun çalıştık. Tüm kurumlarla ortaklaşa. Şu an için onların Abana-Bozkurt bütün altyapılarını tamamladık. Devrekani’de arıtma tesisi işimiz devam etmekte. Kastamonu Belediyemizin ve Kastamonu Özel İdaremiz İdaremizin malzeme çalışmaları devam etmekte. Azdavay Belediyemizin cephe iyileştirme yapılması işi tamamlanmıştır. Bozkurt yol kaplama malzeme işi devam etmektedir. Bizim 2024 yılında Azdavay İçme Suyu Projemiz, İnebolu Kanal Üstü ve Yağmur Suyu projemizin inşaatını yapılacaktır. Taşköprü Belediyemizin içme suyu arıtma tesisi inşaatı devam etmektedir” şeklinde bilgi verdi.

            Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise: “Bizim dernekler hizmet binası yapım işimiz var. Yüzde 50-55 oranında gerçekleşti. Devam ediyoruz. Mehmet Ersoy Mahallemizde kapalı pazar yeri yapılması var Onda da yüzde 30 yakın bir gerçekleşmemiz tamamlandı. 2 ay içerisinde bitiriyoruz. Saraçlar Mahallesi Kapalı Garaj ve Yaşam Alanı bitmek üzere. İnönü Mahallesi kapalı garaj ve yaşam alanı yapılması var. Bu da hemen hemen 32 milyon TL'lik bir yatırım. Burada da gerçekleşme oranımız yüzde 62 şu anda. Kuzeykent Mahallesi İtfaiye Müfrezesi, İdari ve Garaj Binası yapımı. Bu çok ciddi bir sıkıntıydı ilimiz adına. Özellikle şehir içinde tek ana yolumuz olduğu için Kuzeykent’e ulaşmak güç oluyordu. Uzun zamandır konuşulan bir şeydi.  Burada da gerçekleşme oranımız yüzde doksan 95’lerde bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde inşallah açılışını yapacağız” dedi.

            Başkan Vidinlioğlu’nun konuşmasının ardından Vali Meftun Dallı, tur şirketlerine değinerek: “Kültür Bakanımıza söyleyeceğimiz, bu onlardan bir tanesi de malum. ‘Tur şirketleri ilimizi biraz daha fazla dikkate alsınlar’ diyeceğiz. Ama ben birkaç kişiyle konuştuğumda şunu söylüyorlar. ‘Daha önce otobüsler geldiğinde park edecek yer bulamadılar. Bu tur şirketlerinin vazgeçmelerinde çok ciddi bir etken oldu’ gibi şeyler söyleniyor. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey var mı? Yani konuşalım, önemli konu çünkü. Burada her şey var. Yani baktığınız zaman. Ama insanlar geldiği zaman konaklayacağı ve karnı doyurabileceği, zevkle doyurabileceği tesisler arıyor her şeyden önce. Çünkü gezen insanlar biraz böyle konforunu, rahatını önceleyen, ona önem veren insanlar oluyor yani genellikle. Geldiğinde bunu bulamadığında bir kere geliyor, iki kere geliyor, üçüncüde gelmiyor veya başkalarına tavsiye etmiyor. Yani bu tür şeyler önemli” şeklinde konuştu.

Kastamonu’da 16 Eylül bugün elektrik kesintisi var mı? Kastamonu’da 16 Eylül bugün elektrik kesintisi var mı?

            Başkan Vidinlioğlu ise; “Şehir merkezinde özellikle ana arter etrafında ne yazık ki otoparkımız yok. Trafikte de ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Ben o zaman belediye başkanı değildim. Okullarımız yenilirken altı otopark olarak yapılsaydı, şehirde büyük bir yükü ortadan kaldırmış olacaktı. Cumhuriyet Meydanı'nın altına üst yapıyı olduğu gibi koruyarak üç katlı bir otopark projesi ben hazırladım. Buna Anıtlar Kurulu ilk önce ‘tamam’ dedi ama son anda beklemeyi aldılar. Bir iki tane soracağınız şey var dediler. Orayla yazışmalarımız eğer biterse inşallah birde kaynak bulursak, orada otobüsler için de ayrı bir yer ayırmıştık. Ama şu anda tur şirketlerinin ciddi anlamda  sıkıntısı otopark yeri. Geçtiğimiz hafta biliyorsunuz şehrin altyapısıyla ilgili bir start verdik. Şükürler olsun 28 tane belediye içerisinden biz seçildik. Ve 25 milyon avroluk bir kaynak inşallah bu ay herhalde sözleşmesini imzalayacağız. Baharla birlikte de bu işin startını vereceğiz. Yani şehrin asbestli borulardan vesairelerin hepsinden kurtaracağız. Bu yapılırken de bunun bir miktarı da 5 milyon avro civarındaki bir rakamda ekipman için. Yani 5 milyon avro dediğimiz rakamda çok ciddi bir rakam. Eğer bu rakamı biz envanterimize işte araç gereç ihtiyaçları noktasında ilave yapabilirsek, zannediyorum bu noktada da hem turizme de ciddi anlamda katkı sağlamış olur. Birkaç tane arabamızı bu şekilleri elektrikli arabalardan alıp hem işte bu karbon salınımına engel olmuş olacağız. Hem de bu anlamdaki bir yükü ortadan kaldırmış olacağız inşallah” diyerek cevap verdi.

            Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük: “Üniversitemizin 2023 yılı yatırım programı kapsamında 6 adet yeni, 4 adet ise devam eden olmak üzere toplam 10 adet yatırım projesi mevcuttur. Bunlardan 7 tanesi eğitim sektörüyle alakalı. 2 tanesi sağlık sektörü. Bir tanesi ise diğer kamu hizmetleri dediğimiz sosyal sektörde yürütülmektedir. 2023 yılı yatırım projelerinin toplam tutarım proje tutarına baktığımız zaman bir milyar 43 milyon 46 TL. 2023 yılı başlangıç ödeneği toplamı 195 milyon TL. Yıl içerisinde yapılan aktarma 20 milyon 400 bin TL, 2023 yılı toplam ödeneği 215 milyon dört yüz bin TL'dir. Yine 10 adet projeye detaylı olarak gizleme raporunda baktığımızda etüt projesi kapsamında 750 bin TL olup herhangi bir harcama gerçekleşmemiş, derslik ve merkezi birimler kapsamında 79 milyon 998 bin liralık ödeneğin yaklaşık yüzde 27 harcanmış, fiziki gerçekleşme yüzde 40 olarak görülmektedir. Üniversite bilgi yönetim sistemi kapsamında fiziki gerçekleşme yüzde 55 ve yine ödeneğin yüzde 55 kullanılmış. Yayın alımı hizmetleri kapsamında yüzde 19 bir gerçekleşme söz konusu. Muhtelif işler kapsamda yükseköğretim kapsamı altında yüzde 44 fiziki gerçekleşme söz konusu. Kampüs altyapısında fiziki gerçekleşme yüzde yüz. Ödenek kullanımı ise yüzde 80 ve devam eden proje. Açık ve kapalı spor tesisleri kapsamında şu ana kadar herhangi bir gerçekleşme olmadı. 3 milyon TL'lik bir bütçemiz söz konusu. Uygulama ve Araştırma Hastanesi ikmal inşaatı deprem münasebetiyle iz ödeneğe çevrilmiş, oradaki bir miktar ödenek Diş Hekimliği Fakültesi ve hastanesine aktarılmış, Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin geçen ay yapılan ihalesinde ihale şartları gerçekleşmemiş. Hemen bir gün sonrasını tekrar girişler yapılmış olup ihalesi yapılıyor. Detaylı bilgi kamuoyuna bu konuda paylaşılacak” ifadelerini kullandı.

            İhtisaslaşma kapsamında yapılan çalışmalara değinen Küçük: “17 milyonluk bir proje tutarı var. Ve bunun yıl içerisinde tamamı projelere aktarılmış ve projeler devam etmekte. Malumunuz eski MYO binası deprem yönetmeliği kapsamında yetersiz olduğu için burası yıkıldı. Şu anda Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu binası ve çevre düzenleme inşaatı yapılmakta ve 223 Yılı eylül ayı sonuna kadar mevcut ödeneğin 21,5 beş milyonu kullanılmış fiziki gerçekleşmeye yüzde 40. Yine üniversitenin Daire Başkanlıklarından bir tanesi ve projelerin içerisinde yer alan Bilgi Yönetim Sistemi Projesi kapsamında yapılan harcama Eylül ayı sonu itibariyle iki 248 bin 400 TL ve projenin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 55. Üniversitenin önemli hizmet alanlarından bir tanesi gerek akademisyenlere gerekse öğrencilerimize yaptığı hizmetler ve Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülen yayın alım çalışmaları. bu kapsamda 2023 Eylül ayı sonu itibariyle ödeneğin 813 bin liralık kısmı kullanılmış ve nakdi gerçekleşme oranı yüzde 19. Özellikle uluslararası yayın alımları, veri tabanı, abonelikleri Ve birtakım yazılımlar üniversitemize, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin kullanımımız için tahsis edilmiştir, kazandırmıştır. Muhtelif işlere detaylandırdığımız zaman az önce ifade ettiğimiz hususları bunlardan bir tanesi yine Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bugüne kadar eylül ayı sonu itibariyle 3,7 milyonluk bir harcama gerçekleşmiş. Yine İdari Mali İşler Daire Başkanlığımızın 8,6 milyon yıl içerisinde yapılan aktarmalarla beraber olan ödeneğinin 3,9 milyonu kullanmış. Burada özellikle deney Hayvanları Uygulama Araştırma Ünitesi Tıp Fakültesi içerisinde HAGEK birimine bir takım malzemelerin kazandırılmasına varana kadar birtakım alımlar gerçekleştirilmiş. Veteriner Fakültesi İdari Hizmet binasının yaklaşık yüzde 98 tamamlanmış. Yine fakültelerimizin bir kısım ısı kaybı izolasyon problemlerini gidermek maksadıyla yapılan gerek turizm gerek sağlık birimleri gerekse orman fakültelerinin izolasyonlarda tadilat işlemleri hemen hemen tamamlanmıştır. Selden etkilenen ilçelerimizden bir tanesi olan Bozkurt MYO binası ve çevresi tamamen tamamlanmış ve eğitim öğretime şu anda devam etmekte. Bir diğeri yine eski MYO'nun yan tarafında yer alan Ahmet Yesevi Konferans Salonu tadilatı hemen hemen bitmek üzere ve bunun da yüzde 98’i tamamlanmış şekilde. Yine Araç MYO binasının tadilat işi devam etmekte. Kütüphanemizin de tadilat işi devam etmekte. Yine kampüsteki lojmanlarımızın istinat duvarı, çevre düzenlemesi ve bazı fakülte ve yüksekokul binalarımızın etrafındaki drenaj çalışmaları bu proje kapsamında tamamlanmıştır. Diş Hekimliği fakültemiz 2022 yılında resmi olarak kuruldu. Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle tabii hemen akabinde binanın yerinin belirlenmesi, projelerin tamamlanması sağlıkla ilgili bu hastane işlerinde bakanlıktan bazı ön izinlerin alınması gerekiyor. Ciddi bir hazırlık süreci var. Bu ön izinlerin alınması işlemleri tamamlandı. Ve ifade ettiğimiz geçen hafta geçen ay ihaleye çıkıldı ancak ihale şartları oluşmadığı için ihale iptal edildi. Bugün tekrar ihale gerçekleşti. Bugün itibariyle ilgili arkadaşlarımız bununla ilgili gerekli çalışmaları yapacak. Kamuoyuna da paylaşacaktır” dedi.

            Tapu ve Kadastro 19’uncu Bölge Müdürü Yücel Serdar, katılımcıları selamlayarak: “2020 yılından bugüne kadar 3402 sayılı Kadastro Kanunu gereği yaptığımız 5 tane proje vardı. Bunların tamamını biz gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Onun dışında şu anda Tosya ve İnebolu mahalle ve köylerimizi kapsayan 2B çalışmamız var. Onu da inşallah yılsonu itibariyle bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 150 tane birimde kıyı ilçelerimizi kapsayan Bozkurt, Abana, Çatalzeytin bu taraftan Azdavay gibi ilçelerimizi kapsayan 2B hazırlık çalışmamız da var.  Onun ihale altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz 150 birim bu çalışmamız üzerine birimlik bir çalışma. Bizim bu Tosya ve İnebolu köy ve mahallelerinde yapmış olduğumuz 2B çalışması kadastro müdürlüğümüz marifetiyle yapılıyor. Bizim 2020 yılından bugüne kadar yapmış olduğumuz sayısallaştırma, 2B ve güncelleme çalışmalarıyla alakalı yaklaşık 9 milyonuna yakın bir harcamamız gerçekleşti. Tapuyla ilgili çalışmalarda da 135 bine yakın çalışma gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

            Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu ise; “876 bin hektar orman alanımız bulunmaktadır. Kadastro çalışmaları neticelenince 952 bine kadar bu alanımız yükselecektir. Antalya'dan sonra en fazla orman alanına sahip iliz. En fazla servete sahip olan il olma özelliğimiz var. Türkiye'de uzak ara ormanlarında en çok servet taşıyan il olma özelliğimizi sürdürüyoruz. Yine toplam alana oran bağlamında yüzde 66 üçüncü sıradayız. Yine ormanlarımızın yıllık artımı noktasında 4 milyon 268 bin metreküple Türkiye'de şampiyonuz. Yine 144 milyon servetle yine Türkiye'de en fazla orman serveti taşlayan bölge müdürlüğü ve iliz. Dolayısıyla Türkiye'de en fazla oksijen üreten nüfusuna kıyasla bir il olma özelliğimiz var. Anayasal görevimiz olan ormanların sürdürülebilirliği için her yıl gençleştirme çalışmaları yapıyoruz, bakımları yapıyoruz.. Bunu da teknik elemanlarımızla büyük bir dikkat ve özveriyle gerçekleştiriyoruz. Bizim ortalama 10 yıllık plan dönemi içerisinde mevcut ormanlarımızın yüzde 10’unu gençleştirme görevimiz var. Bunu gerçekleştirmek için tüm ekibimizle çalışıyoruz. Bizim ormancılık açısından yeni yetişmekte olan ormanların bakımı çok önemli. En olgunlaşma evresindeki birinci evre olan sıklık bakımı dediğimiz ormanların bakımını yaparak güçlü ormanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Kastamonu 1 milyon 600 binlerde olan üretimini 2022 yılında 1 milyon 750 bine çıkardı. Tabii bu artış toplam artımla kıyaslandığında 4 milyon 264 bin artımın 1 milyon 700 bin civarındakini anca alabiliyoruz. Bu artış ilimizde yeni sanayi kuruluşlarının ciddi yatırım yapması sonucunu doğurdu. 2 büyük fabrika olan Kronospam ve Kastamonu Entegre çok ciddi ilave yatırımlar yaptılar. Son 55 yılda 201 bin hektar yeni orman kurduk. Bu da tüm orman alanımızın yüzde 25 tekabül etmekte. Yani geçmişten günümüze Kastamonu çok büyük ağaçlandırmalar yapmış bir ilimiz. Fidanlık Müdürlüğümüzde 1,5 milyon civarında fidan üretiyoruz. Son yıllarda boylu ve forlu fidan üretmeye gayret ediyoruz. Yine fidanlıklarımıza yeni misyonlar yükleyerek halkımızın refah düzeyini arttırma noktasında çalışmalar yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

            Orman yollarına da değinen Sönmezoğlu: “Kastamonu ilimizin köy yolları ne kadar çok ve önemliyse ormanlarda da çok fazlaca yol ihtiyacımız var. 19 bin kilometre yapılması gereken yola karşılık halihazırda yapılmış 11 bin kilometre yolumuz var. 8 bin 306 kilometre yol yapma zaruretimiz bulunmakta Yine yolların büyük onarımını, stabilize malzeme serme dediğimiz üstyapıyı ve sanat yapısı çalışmalarını istikrarlı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Tabii mevcut programlar kısıtlı olduğu için bu programları, bu yapılması gereken yolları tamamlamak çok uzun süre alacak. Yine tüm kış döneminde karla mücadelede bizim makinemiz, İl Özel İdaremizin makinesi, karayollarımızın makinesi tümüyle o konularda desteğimizi fasılasız veriyoruz. Sanat yapısı çalışmalarımız devam ediyor. Orman parklarımız var. Halkımızın dinlenme, eğlenme, spor, etkinlik hizmetlerini görmeye çalışıyoruz. Bu konuda yeni yatırımlarımız da var. Taleplere her zaman destek oluyoruz” dedi.

            Bal ormanlarına değinen Sönmezoğlu: “Yine Kastamonu için çok önemli olan arıcılık faaliyetlerini desteklemek üzerine kurduğumuz bal ormanlarımız var. Bu konuda inşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en kıymetli, en florası zengin, en yüksek kapasiteli bal ormanını sahilde kurarak Türkiye'nin en güzel bal ormanını kuracağız. Yine bizim odun dışında, odun dışı orman ürünleri dediğimiz kestane gibi, defne gibi, mantar gibi bu yörede çok kıymetli yüksek ekonomik değere sahip ürünlerimiz var. Bunların geliştirilmesi için de ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Sahil bir Defne Cenneti belki de Türkiye'de defne konusunda bu kadar verimli olabilecek başka bir yer yok. Takriben 250 tonlardaki üretimi 4 bin tonlara kadar çıkardık. Kapasite çok daha fazla. Bu kapasiteyi geliştirdikçe inşallah daha büyük yatırımlar sahil bölgemize yapılacaktır. Yine kestane ormanlarına hizmetler yapıp kestane verimini ve bal verimini arttırmaya çalışıyoruz. Bu konuda halkımızın da katkısını ve katılımını daha fazla aldıkça daha kaliteli, daha güzel hizmetler yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

            Orman köylüsüne sağladıkları destekler ile ilgili bilgilendirmede bulunan Sönmezoğlu; “Son 20 yılda 9 bin 823 aileye 501 milyon ORKÖY kredisi desteği verdik. 2023 yılında 345 aileye 40 milyon kredi verdik. Bunun 8 milyonu hibe niteliğinde geri kalan bölümü faizsiz 2 yıl ödemesiz, geri kalanı da 5 taksitle ödeme şeklinde kredilendirme modelimiz var. Hayvancılık kredilerinin yanı sıra orman işçiliğini geliştirmeye dönük tambur, kesim motoru, traktör gibi çeşitli kredi çeşitlerimiz var. Yine ormanlarımızda zarar yapan böcekleri biyolojik olarak etkisizleştirmek için laboratuvarımız var. Burada faydalı böcekler üretip doğaya salıyoruz. Yine kuşlar doğadaki en büyük denge unsuru. Bunun için şehirlerimize ve ormanlarımıza kuş yuvaları asıyoruz” dedi.

                       

            Sönmezoğlu, orman yangınlarıyla ile ilgili olarak ise; “Kastamonu aslında ciddi orman yangını tehdidi olan bir il. Ancak zaman zaman bu kendisini hatırlatıyor. 1957’de kayıtlarda yok. Takriben 10 bin hektar orman kaybetmişiz Taşköprü'de. O alanın 2020’de bir bölümü yandı. 30 tane arazözümüz var. Önümüzdeki üç ay içerisinde 4 arazöze daha sahip olacağız.  Su ikbal aracımız 7, daha en fazlası 12 ton ağırlığında su taşıyabiliyor. 20 tonun üzerinde su taşıma kapasiteli bir su tankeri daha vaadi aldık. Yakın zamanda sizlerin de uygun bir zamanında köylülerimize dağıttığımız 177 adet su tankeri var. Buna inşallah bu sene 80 tane daha ilave ediyoruz. En uzak yerleşim yerine en uzak yerlerdeki köylere öncelikle bunu vererek inşallah yangın olası yangınlarda müdahale süresini asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

           

            Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar ise;  “Çok ciddi bir oranda proje teminimiz var. Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’nde türbe onarımına gireceğiz. Burası sponsorluk yöntemi yapılacak. Hayır hizmetlerimiz var. Vatandaşa verdiğimiz yardımlarımız var. Kastamonu ilinde 345 aile kontenjanımız vardı. Tamamı dolu. Gelecek sene için biraz daha bu artış gösterecek. İlçelerimiz için de aslında kontenjan ayrıldı” dedi.

DSİ 23’üncü Bölge Müdürü Yasin Devrim de; “Değerli üyeleri hepinizi şahsım ve bölge müdürlüğüm adına saygıyla selamlıyorum. Bölge müdürlüğümüzü Kastamonu ilimizde toplam 125 projemiz yer almaktadır. Bu projelerimizin toplam bu tarafı 25 milyar TL'dir. Bozkurt Ezine Çayı Islahı yüzde 98 bir gerçekleşme sağlandı. İnebolu ilçesi taşkın sonrası ıslah ve geçiş yapılarının yüzde 99’luk bir gerçekleşme sağlanmış olup geçi kabul aşamasındadır” dedi.

WhatsApp Görsel 2023-10-09 saat 16.53.53_9fa66207

Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Alparslan Eşlik, kurumunun çalışmaları hakkında bilgi vererek; “19 adet projemiz yatırım projemiz var. Toplam proje bedeli 31 milyar 241 milyon Türk Lirasıdır. Dönem sonunda nakdi gerçekleşmemiş yüzde 100 gelmiş. Fiziki yüzde 33 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. Bölünmüş yol uzunluklarına gelince 2022 sonu itibariyle 338 kilometre bölünmüş yol uzunluğuna erişilmiştir ilimizde. Tek yollarda fiziki ve geometrik standartların iyileştirilmesi kapsamında da 2022 yılı sonu itibariyle toplam 274 kilometre ulaşılmış. 2023 yılı sonunda da 281 kilometreye ulaşılması hedeflenmektedir. Kastamonu ilinde 2023 itibariyle 27 milyar 609 milyon lira bir yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Devam eden 23 adet projemiz bulunmaktadır. Kastamonu Çankırı yolu Kırık Barajı Varyantı yolu ilk projemiz. Toplam 20.7 kilometre uzunluğunda proje kapsamında 5 bin 330 metre çift tüp kırık tünelimiz, bir adet aç kapa iki adet viyadük, iki adet köprülü kavşak, dört tane farklı seviyeli kavşağı, iki adet de hemzemin kavşağımız bulunmakta. 2022 sonu itibariyle bir adet köprülü kavşak tamamlanmış tünelde de bin beş yüz metre kazı destekleme ilerlemesi sağlanmıştır. 2’nci projemiz Kastamonu-İnebolu yolu. Proje tamamlandığında güzergahta 16 kilometre bir kısalma sağlayacak. Üçüncü projemiz Küre şehir geçişi. Toplam 6,5 kilometrelik bir güzergah. Tek yol standardında bir kilometresi parke yol, 5,5 kilometresi de bütümlü sıcak karışım kaplamalı. 2022 sonu itibariyle bir kilometre park yeri tamamlanmış, 2023 yılında da kalan 5,5 kilometre tek yol BSK imalatı tamamlanmıştır. 2022 sonu itibariyle İnebolu Terminal Köprüsü’nde yapımı tamamlanmıştır” diyerek diğer çalışmalar hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. (CENGİZ MUHZİROĞLU)

WhatsApp Görsel 2023-10-09 saat 16.53.54_85faf53b

Editör: Serkan Kebecioğlu