"Telefonda kendisini Polis, Asker, Savcı olarak tanıtıp, 'Adınız FETÖ/PDY, PKK, vb. terör örgütü soruşturmasına karıştı' diyerek para ve altın isteyenlere inanmayın."

dolandırıcı-4

VATANDAŞLARIN DUYARLI OLMASI İSTENDİ

Mesajda, dolandırıcıların genellikle resmi unvanları kullanarak korku ve panik yaratmaya çalıştığı, bu yolla vatandaşlardan para ve değerli eşyalarını talep ettiği vurgulandı. Bakanlık yetkilileri, hiçbir kamu görevlisinin telefonla vatandaşlardan para ya da altın talep etmeyeceğini özellikle hatırlatarak, bu tür durumlarda vatandaşların hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak ihbarda bulunmalarını istedi.

SİBER SUÇLAR VE DİJİTAL DOLANDIRICILIK ARTIYOR

Son yıllarda dolandırıcılık yöntemlerinin giderek çeşitlenmesi, dijital mecralar ve telefonlar üzerinden yapılan dolandırıcılıkları artırdı. Resmi makamların adını kullanarak yapılan bu tür dolandırıcılık olaylarının mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor.

Uzmanlar, dolandırıcıların genellikle şu yöntemleri kullandığını belirtiyor:

Trabzon'da deprem! Trabzon'da deprem!
  • Kendilerini polis, asker, savcı veya kamu görevlisi olarak tanıtmak.
  • Terör örgütleriyle ilişkilendirilme gibi ciddi suçlamalarla tehdit etmek.
  • Panik yaratarak bankadan para çektirmek veya evdeki altınları teslim ettirmek.

"DEVLET HİÇBİR ŞEKİLDE TELEFONLA PARA İSTEMEZ"

İçişleri Bakanlığı, gönderdiği bilgilendirme mesajıyla vatandaşlara net bir uyarıda bulundu: "Devlet kurumları telefonla para talep etmez, böyle bir durumla karşılaşırsanız derhal güvenlik güçlerine başvurun."

Editör: Serkan Kebecioğlu