AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Aday Adayı Yaşar Özdemir, Cem Sultan Bedesteni’nde açıklamalarda bulundu.  Seçilmeleri halinde 5 aşamada belediyecilik anlayışı gerçekleştireceklerini ifade eden Özdemir, “Herhangi birinden icazet alıp ‘Çık bu yola’ denmiş bir kardeşiniz değilim” dedi. Özdemir ayrıca her partinin kendi adayıyla girdiği bir seçim olmasını istediklerinin de altını çizdi.

‘Kastamonu bize birçok şey kazandırdı’ diyen Özdemir, Kastamonu için kendilerinin de güzel şeyler yapmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

AK Parti’de il yönetim kurulu üyeliği ve il başkan yardımcılığı görevlerinde bulunduğunu hatırlatan Özdemir,  “Kastamonu Belediye Başkan aday adaylığımızı açıkladığımız günden bugüne kadar sistemsel şekilde muhtarlarımızla, kanaat önderlerimizle, Kastamonu halkıyla, sivil toplum örgütleri başkan ve yöneticileriyle istişareler yaptık. Ortaya bir bilgi birikimi çıktı. Bize bugüne kadar kapılarını açan herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Fikirlerinden yararlandık, yararlanmaya da devam edeceğiz. Bize aslında Kastamonu'nun az da olsa bir sentezini çıkartma imkânı verdiler. Bunların hepsini ortaya koyduğumuzda biz asıl amacın Kastamonu olduğunu, sadece iki sloganla ortaya çıkarttık. Bir tanesi ‘konu Kastamonu’ bir tanesi de ‘Ortak akılla, istişareyle Kastamonu Belediye Başkanlığı'na giden yol’ bu iki motto bizim şu anda siyaset yapmadığımızı ve hedefimizin Kastamonu'ya hizmet olduğunu zaten ortaya koydu” dedi.

Yaşar Özdemir (1)“İCAZET ALIP ‘ÇIK BU YOLA’ DENMİŞ BİR KARDEŞİNİZ DEĞİLİM”

AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Aday Adayı Yaşar Özdemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“AK Parti kimse yokken ‘Ben buradayım’ diyebilenlerin partisi. Biz de ağustosta aday adaylığı noktasındaki sürecimizi başlatırken dedik ki ‘Biz aday adayıyız. Amacımız Kastamonu, konumuz Kastamonu.’ Açıkçası ‘İttifak olur da aday gösterilmeyiz’ veya ‘İttifak olmaz ama aday gösterilmeyiz’ diye düşünmedik. Küçük de olsa Kastamonu'da bir ismimiz var. ‘Bu ismimiz yıpranır mı yıpranmaz mı?’ bunu da düşünmedik. ‘Biz buradayız, buraya elimizi değil gövdemizi koyacağız.’ diye yola çıktık. Yapabileceğimiz şeylerle ilgili istişareler yaptık ve bu amaçla başlattık. Bana şunu soruyorlar ‘Neden bu kadar erken bir adaylık açıkladınız?’ Hatta bana bunu soran bir sivil toplum örgütü yöneticisi ağabeyim var. Ben ona şunu söyledim, ‘Benim Allah'a olan inancım var. Cumhurbaşkanımıza, genel başkanımıza, liderimize olan güvenim var. Kastamonu'ya olan sevdam, kendime ve ekibime de inancım var. Bu dedim aday adayı olabilmek için yeterli midir?’ o da ‘Evet, yeterlidir’ dedi. Çünkü herhangi birinden icazet alıp ‘Çık bu yola’ denmiş bir kardeşiniz değilim. Kendimiz alıp da bir yerlere koymanın da hiçbir manası yok. Acizane bir aday adayıyım ama bu işi hem adaylıkta hem de sonlandırma noktasına kadar da mesleğimiz gereği bir şeyleri unutmamamız gerekiyor. O yüzden biz unutmamak için not alıyoruz. Not aldığımız şeyleri de hayata geçirmeyi biliyoruz. Amacımız ve hedefimiz belli, Kastamonu'ya hizmet etmek. Kastamonu sorunlarıyla ilgili yaptığımız bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Çünkü bir şeylere başlamak, bir şeylerin içerisinde süre kaybetmek aslında memleket açısından da ortaya çıkabilecek yeni projelerin, yeni hizmetlerin önüne geçiyor. Biz bu süreci seçim öncesinde yapmış olduğumuz görüşmelerle bana göre bir kısmını egale etmiş durumdayız ve böyle de devam edecek.”

“İTTİFAK YOKTUR DİYEMEDİĞİMİZ GİBİ, İTTİFAK VARDIR DA DİYEMİYORUZ”

AK Parti Milletvekili Baykoç'tan Taşköprü ziyareti AK Parti Milletvekili Baykoç'tan Taşköprü ziyareti

“Bu hafta ittifak görüşmesinin kurullar arasında yapılacağı söyleniyor. Daha sonra raporlar genel başkanlara sunulacak, genel başkanların bu hafta bir toplantı yapacağı söyleniyor ve onun sonrasında artık tam anlamıyla ittifakın olacağı veya olmayacağı konusunda kesin bir ifade kullanabiliyor olacağız. Bu tamamıyla Türkiye'nin genelini ilgilendiren bir gündem. O yüzden biz de bunun içerisindeyiz. Şu anda tam anlamıyla ‘ittifak yoktur’ diyemediğimiz gibi ‘ittifak vardır’ da kesinlikle diyemiyoruz.”

“HERKESİN KENDİ ADAYIYLA YARIŞTIĞI BİR SEÇİM İSTİYORUZ”

“Herkesin kendi adayıyla yarıştığı demokrasinin vücut bulduğu bir seçim istiyoruz. Bizim isteğimiz budur. Siyaset cesur olmalı, siyaset cesareti sever. İnandığımız ve güvendiğimiz ve bu memleket için olacak her taşın altına gireceğiz. Çünkü Kastamonu için olan hedeflerimiz sadece birilerinin baktığı açıdan gibi değil. Belediye Başkanlığı defterinde (seçim çalışmaları için Özdemir’in tuttuğu defter) Allah nasip ederse 50-100 sene sonra hatırlanabileceğim bir hizmetle bu işi noktalamak istiyorum. Seçilmezsem de bu defteri seçilen kişiye vereceğim. Önemli olan burada sadece Belediye Başkanlığı değil, hizmet eden bu şehrin ufkunu açan, bu şehrin daha ileri gitmesini sağlayacak bir sistemde Belediye Başkanlığı ve buna göre de bir kadro. Kastamonu Belediye Başkanı olur da 5 sene sonra seçilme kaygım olursa? Ben aday olmam. Buradaki amaç şey gerçekten bir yerlerde olmak değil. Amaç koltuk değil, bakın ben 5 aydan beri hazırlanıyorum. Dersimize çalışmamız lazım. Halka dokunma noktasında biz belediyede oturan bir belediye başkanı olmayacağız, sahada olacağız. Elimizden geldiğince halkın içinde olacağız. Bir taraftan işimizi, gücümüzü yaparken de bir taraftan da insanların önceliğini unutmayacağız. ‘Belediyecilik’ diye bir iş yoktur. Bunu herhangi birilerini atıfta bulunmak için söylemiyorum ama yöneticilik vardır. Uluslararası bir kavramdır bu yöneticilik. Biz insanları koordine etmeyi, derlemeyi toplamayı ve bu çatı altında çalıştırmayı bileceğiz. Yüksek İstişare Kurulu kuracağız belediyede. Yüksek istişarede kim olacak? Sivil toplum örgütlerinden muhtarlardan, kanaat önderleri ve akademisyenlerden katılmak isteyen herkesten. Koordineli bir şekilde yaparsak hayatı daha iyi yönetebileceğimizi düşünüyorum.”

5 AŞAMADA BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI

Özdemir, 5 aşamada bir belediyecilik anlayışı ortaya koyacaklarını dile getirerek; “Bir, kapsayıcı toplum politikaları yapmayı düşünüyoruz. Kentsel yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadele. Yeterli ve uygun konutlara erişimin sağlanması, dezavantajlı gruplar için kapsayıcı eğitim planı, kaliteli ve kolay erişilebilir kamu hizmeti, iş gücü piyasalarının desteklenmesi. İki, yerel ekonomi modeli, bu çok önemli çünkü Kastamonu teşvik bölgesi yani bugün biz İstanbul'a gittiğimiz zaman İstanbul'daki Kastamonulara gittiğimiz zaman bir şey istemek için değil, Kastamonu sizin için ne yapabilir? Bununla ilgili planlamamızı yapacağız. Altyapısına, ulaşımına, yatırım teşvik belgesine yardımcı olacağız. Yerel teşvik modeli uygulamasıyla yatırım alanlarını çoğaltacağız. Üç, ortam iyileştirilmesi. Temiz su, temiz hava sağlanması memleketimize çok şükür yani bununla ilgili çok büyük problemler olmasa da yine altyapı ile ilgili problemlerle ilgili biliyorsunuz en son bir kredi öngörüldü. Gürültü kirliliğini azaltmak, görüntü kirliliğini azaltmak yani şehri biraz daha özellikle eski Kastamonu kısmında dingin hale getirebilmek. Eski Kastamonu'ya yeni Kastamonu'yu biraz daha olsun ayrıştırabilmek. Atık yönetim ve geri dönüşüm çok önemli. Yenilenebilir enerji noktalarını ne gerekiyorsa uygulamamız lazım. Çocuk, yaşlı, engelli ve gençler için yeni projeler geliştireceğiz. Dezavantajlı gruplar daha fazla istediğini alabilmeli, yani sadece bir alan içerisinde değil tüm Kastamonu'da alabilmeli, bunu yapabilmeliyiz. Olukbaşı ve Kışla Parkı kısmında ortalama 100 dönüme yakın bizim parkımız var değil mi? Buralardan vatandaşların yararlanma şekli bence çok düşük. O yüzden insanların yararlanabildiği kamusal alanlar önemli.  Burada kültürel politikalar gözetip alanları geliştireceğiz. Kaliteli, halka açık kamusal alanlar yapacağız. Güvenli şehir yaratacağız. Son aşama ise çağa hazır bir kent inşa edeceğiz. İklim değişikliği, küresel kriz, yenilenebilir enerji kaynakları, bunların tam bir planlaması yapılıp şehrin önümüzdeki günlere hazırlanmasını sağlayacağız. Yağmur yağmıyor, sonra bir anda yağıyor, sel oluyor. Yani bunların önüne geçebilecek planlama yapmamız lazım. Dezavantajlı gruplar ve eşitsizlik şartlarını ortadan kaldırılması ile ilgili çalışmalar yapacağız. Yenilikçi bir şehir modeli uygulayacağız. Ulaşılabilir ve istişare kültürü yapacağız. Kastamonu'da, unutulmaya yüz tutan istişare ve ortak aklı hayata geçireceğiz. Kastamonu'da bugüne kadar taş üstüne taş koyan her kişi bizim açımızdan değerli. Yani bu manada bugüne kadar görev yapmış tüm belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerini, parti yöneticilerine, vekillerimizi herkese çok teşekkür etmek istiyorum.” (Cengiz MUHZİROĞLU)

Yaşar Özdemir (2)

Editör: Banu Türkmenoğlu