Futbolseverlerin vazgeçilmezi haline gelen halı sahalarda, son dönemlerde yaşanan ani ölümler dikkat çekiyor. Özellikle gençler tarafından sıklıkla tercih edilen halı saha maçlarında, ölümler genellikle ani kalp durmasından kaynaklanıyor.

            Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, yüksek efor gerektiren aktivitelerden önce sağlık kontrolü yaptırılması gerektiğini hatırlattı.

            “HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR”

Kastamonu'da 16 Eylül 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri? Kastamonu'da 16 Eylül 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri?

            Uzm. Dr. Özen, halı sahalarda yaşanan ölümlerin, tıp dilinde ani kardiyak ölüm olarak geçtiğini belirtti: “Halı sahalarda gördüğümüz şey ani kalp durması. Bu, hastane dışındaki ölümlerin en önemli nedeni. Ani kardiyak ölümler her yaşta görülebiliyor. Özellikle kalp hastalığı olanlarda, ritim bozukluğu olanlarda, doğuştan kalp rahatsızlığı olanlarda daha sık görülüyor. Ani kardiyak ölümlerin yüzde 70’inin nedeni kalp damarının tıkanması. Fakat özellikle biz genç hastalarımızda bunu ritim bozukluğu şeklinde görüyoruz.”

            40 YAŞ ÜSTÜ İÇİN DAHA RİSKLİ

            “Ne yazık ki son zamanlarda halı sahalarda bunu çok sık görmekteyiz. Bu yüzden hastaların ağır, efor gerektiren ve yarışmalı sporları yapmadan önce mutlaka kardiyologlarıyla, kalp hastalıkları uzmanlarıyla görüşmelerinde fayda var. Özellikle yaşınız 40’ın üzerindeyse ve yarışmalı spor yapacaksanız, karşınızda bir rakip varsa, mutlaka kontrole gidin.”

            “ANİ KARDİYAK ÖLÜMLER ENGELLENEBİLİR”

            Uzm. Dr. Özen, ani kardiyak ölümleri engelleyebilmek için yapılabilecekleri anlattı: “Biz bu hastaların çoğunu ritim bozukluklarından kaybediyoruz. İnsanların çok sık yaşadığı yerlerde ve ağır spor yapılan yerlerde, havaalanları, kamu binaları, halı saha ve spor yapılan diğer merkezlere ‘şok aleti’ dediğimiz otomatik eksternal defibrilatör, bunlar bir paket şeklindedir, hastaya direkt bağlanır. Hastada ölümcül bir ritim bozukluğu varsa hastaya müdahale eder. En son yapılan İstanbul Havaalanı'nda bu eksternal defibrilatörlerden bulunuyor. Bunlar eğer yaygınlaşırsa, halı saha, sinema, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında eksternal defibrilatörlerden bulunursa biz bu nedenle kaybettiğimiz hasta sayısını azaltabiliriz.” (Kastamonu İstiklal Gazetesi)

Editör: Serkan Kebecioğlu