Eskişehir'de emekli öğretim görevlisi Hülya Avdan, sanat eserlerinde kullanmak üzere yumurta kolisi, kullanılmış ambalaj, eski fatura gibi atık malzemelerden kağıt üretiyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışırken 2019'da emekli olan Avdan, yüksek lisans eğitimi sırasında atık malzemelerden kağıt yapımını öğrendi.
Emekliliğin ardından araştırmalarına devam eden Avdan, 4 yıldır evindeki küçük atölyesinde biriktirdiği yumurta kolisi, kullanılmış ambalaj, eski fatura ve ilaç prospektüsü gibi atık malzemeleri kullanarak yaklaşık 70 adet geri dönüşüm kağıdı üretti. Bu sayede aynı zamanda "Sıfır Atık Projesi"ne destek veren Avdan, ürettiği kağıtları kolaj ve baskı resim çalışmalarında değerlendiriyor.
Avdan, genellikle mürekkepsiz atıkları tercih ettiğini belirtirken, kağıtlara renk ve desen eklemek için peçetelerdeki desenleri kullanabildiğini ifade etti. Kağıt üretim sürecini anlatan Avdan, malzemeleri önce küçük parçalara ayırıp ardından iki gün suda beklettikten sonra blender ile hamur haline getirdiğini söyledi. Daha sonra bu hamurun özel bir aparatla sudan ayrıştırılarak kumaşın üzerinde kurutularak kağıtların elde edildiğini belirtti.
Hülya Avdan, geri dönüştürdüğü kağıtları sanatsal çalışmalarında kullanarak çevre bilincine dikkat çekmeyi amaçladığını ifade etti.