Teknoloji

Geleceğin siber savunucuları Antalya'da eğitildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğinde gerçekleştirilen Siber Vatan Bootcamp etkinliği, Antalya’da düzenlenen kapanış ve sertifika töreni ile sona erdi.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğinde gerçekleştirilen Siber Vatan Bootcamp etkinliği, Antalya’da düzenlenen kapanış ve sertifika töreni ile sona erdi. Kapanış töreni, Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirildi ve programa çok sayıda öğrenci ve yetkili katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programa görüntülü olarak katılarak, küresel iletişim kesintilerine dikkat çekti ve yerli teknoloji ürünlerinin önemine vurgu yaptı. Kacır, "Küresel tekerlere alternatif milli teknoloji ürün ve hizmetleri geliştirmeksizin, güven içinde olduğumuzu ifade etme imkânına sahip değiliz” dedi.

Siber Vatan Programı ile 200 Öğrenci İstihdam Edildi

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Siber Vatan Programı, 2019 yılından beri üniversite öğrencilerinin dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında farkındalıklarını artırmak amacıyla düzenleniyor. Program sayesinde bugüne kadar yaklaşık 200 öğrenci istihdam edildi ve 7 genç girişim ortaya çıktı.

2024 dönemi eğitimlerine 22 farklı üniversiteden yaklaşık 750 öğrenci katıldı. Eğitimlerin ardından düzenlenen Capture the Flag (CTF) sınavını başarıyla geçen 241 öğrenci, Bootcamp etkinliğine davet edildi. Etkinliğe Türkiye’nin farklı illerinden yaklaşık 400 öğrenci katıldı ve 80 saatlik derin ve teknik eğitim aldılar.

Geleceğin Siber Güvenlik Uzmanları Yetişiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, programın her geçen gün büyüdüğünü ve kurumsallaştığını belirtti. Şimşek, “22 şehirden gelen 350 genç ile bootcamp etkinliğinin sonuna geldik. Eğitim ve takım çalışmalarıyla önemli başarılara imza attılar” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan ise küresel iletişim kesintilerinin önemine dikkat çekerek, siber saldırıların sadece dışarıdan değil içeriden de gelebileceğini belirtti.

Öğrenciler Deneyimlerini Paylaştı

Etkinliğe katılan öğrenciler, Siber Vatan Programı’nın kariyerlerine olan katkılarını anlattı. Zonguldak’tan katılan Yusuf Nas, program sayesinde siber güvenlik uzmanı olarak çalıştığını ifade ederken, Bartın Üniversitesi’nden Mikail Kocadağ, programın siber güvenlik sektörüne önemli bir insan kaynağı sağladığını söyledi. Karabük Üniversitesi’nden Berra Aytekin ise öğrenci olarak başladığı programda bu yıl eğitmen olarak yer aldığını belirtti.

Kapanış töreninde, başarılı öğrenciler stajyer olarak istihdam edilmek üzere siber güvenlik firmalarına yönlendirildi ve Siber Vatan Programı’nın ilk girişimcisi olan Cyrops firması ile STM arasında işbirliği protokolü imzalandı.