Kastamonu'da 2012 yılından bu yana felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Kibar, 2020 yılında hayalini gerçekleştirerek Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nde seramik alanında yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitimini tamamladıktan sonra bu yıl doktoraya da başlayan Kibar, felsefe ve seramiği birleştirerek sanat ve bilimin kesif noktasında çalışmalar yürütüyor.
Zihin felsefesine olan ilgisiyle öne çıkan Doç. Dr. Sibel Kibar, şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda zihin felsefesi alanına kaydım. Hedefim, aklımdaki soyut düşünceleri çamurun esnekliğinden yararlanarak somuta dökmek. Felsefi düşüncelerin somutta da bir görünürlüğünün olduğunu kanıtlayabilmek. Beyne ilgim artmaya başladı. Sanatçıların eserleri ile beyin faaliyetleri arasında nasıl bir bağlantı olduğunu düşünüyorum.”
Sanatçıların beyninde eserlerin tasarım sürecine dair bir bağlantı kurmaya çalıştığını ifade eden Kibar, bu yönde yaptığı çalışmalarının sonucunda ilk kişisel sergisini de açtı.
YETENEKLERİNİ KASTAMONU'DA GELİŞTİRDİ
ODTÜ Felsefe Bölümü mezunu olan ve akademik kariyerine 2002 yılında araştırma görevlisi olarak başlayan Kibar, seramiğe olan ilgisini akademik disiplinle birleştirerek hem felsefi hem de sanatsal bir bakış açısı sunuyor. Kastamonu'daki seramik bölümündeki akademisyenlerle bir araya gelerek bu alandaki yeteneklerini geliştirdiğini belirten Kibar, felsefenin soyut yapısıyla gerçekliği birleştirme amacı taşıyor.
Kibar, doktora eğitimiyle birlikte seramik çalışmalarının akademik boyutunu derinleştirmeyi sürdüreceğini söyledi. “Seramiğde çamur gibi esnek bir malzeme kullanılarak soyut felsefi kavramlar somut bir forma kavuşturulabiliyor. Bu da benim için hem bilimsel hem de sanatsal bir ifade aralığı yaratıyor” dedi.