İlçeler

Evrenye Balıkçı Barınağı'na acil rıhtım ihtiyacı!

İnebolu ilçesinde Evrenye Balıkçı Barınağı'nda yeterli iskele sayısı bulunmadığından hamsi dolu kayıklar saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyor. Yen rıhtım yapımının ise akıbeti belli değil.

Abone Ol

Bolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Evrenye Balıkçı Barınağına ilave rıhtım yapımı için etüt proje çalışması yaptırdı.

Projeyi hazırlayan firma Evrenye Balıkçı Barınağında yaklaşık 1 yıl sondaj ve diğer çalışmaları gerçekleştirdi. Projesi hazırlanan 180 metrelik yeni rıhtım için ödenek de sağlandı. Ancak Bolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay gelmeyince yeni rıhtımın yapımı için ihaleye çıkamadı.

HAMSİ KAYIKLARI BARINAĞA SIĞMIYOR

Evrenye Balıkçı Barınağı’nda ilave rıhtım ihtiyacı en fazla hamsi avlayan kayıkların gelmesiyle yaşanıyor. Hamsi yüklü kayıklar yeterli iskele olmadığından saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyor. Bu durum hem ülke hem de yöre ekonomisini olumsuz etkiliyor. Kötü hava şartlarında barınağa sığınan balıkçılar da yanaşacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

TURAN AKIN: “BALIKÇILARIMIZ DA MAĞDUR OLUYOR, BİZ DE MAĞDUR OLUYORUZ”

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın, Evrenye Balıkçı Barınağı’na ilave rıhtım inşaatına bir an önce başlamasını beklediklerini söyledi.

Mevcut yanaşma yerlerinin ihtiyaca cevap vermediğini ifade eden Turan Akın, “Barınağımıza çok sayıda kayık geliyor. Yeme giden balıkları Evrenye’den çıkartıyorlar. Yerimiz kısıtlı. 50 metre, 50 metre uzunluğunda iki taraflı yanaşma yerimiz var. Bir tarafı zaten sığ, kayıklar giremiyor. Balığı boşaltan gidiyor ama dışarıda çok kayık kalıyor. O yüzden 180 metre  yanaşma yerinin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Balıkçılarımız mağdur oluyor, bizler de mağdur oluyoruz, çok uğraşıyoruz. Zaman kaybımız ve maddi kayıplarımız oluyor. Barınağımıza balıkçılar geldiğinde kooperatifimiz, esnafımız kalkınıyor. Bir kayıkta aşağı yukarı 30 kişi var. 80-100 tane kayık geldiği zaman büyük rakamlar oluyor. 180 metre yanaşma yeri için proje hazır, parası hazır. Etüt çalışması da yapıldı. Şimdi şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığında. Bolu Bölge Müdürümüz sağolsun ilgilendi. Çevre Şehircilik Bakanlığına ilettiler. Oradan onay gelir gelmez bu işe başlayacaklarını söylediler. Biz de bu onayın bir an önce verilmesini ve projeye başlanmasını bekliyoruz.”