Gündem

Engellilerin en büyük sorunları "Erişebilirlik ve sağlık uygulamaları"

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yayınladığı açıklamada kentte yaşayan engellilerin karşılaştığı sorunlara vurgu yaparak, çözüm talebinde bulundu.

Abone Ol

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yayınladığı açıklamada kentte yaşayan engellilerin karşılaştığı sorunlara vurgu yaparak, çözüm talebinde bulundu.

Dernek, engelli bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılımındaki zorlukları vurgulayarak çözüm talep etti.

Erişebilirlik Sorunları ve Hukuki İhmal

Dernek, özellikle erişebilirlik konusuna vurgu yaparak, kamu alanlarından özel mülklere kadar her yerde erişilebilirlik sağlanması gerektiğini belirtti. Mimarlar, mühendisler, idareciler ve denetçilerin bu konuda sorumluluk taşıdığını ifade eden dernek üyeleri, yapılan binaların herkesin kullanımına uygun olması gerektiğini savundu.

Ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliğleri'nin engellilere yönelik zorlukları artırdığını belirten dernek, bu durumun engellilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırdığını dile getirdi.

Aktivistlere Teşekkür ve Sorunlara Kulak Verilmesi Çağrısı

Dernek, faaliyetlerini kamuya yararlı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, şehre katkı sağlama misyonlarını sürdüreceklerini açıkladı. Dernek üyeleri, her sağlam insanın bir sakat adayı olduğunu hatırlatarak, toplumun engellilerin sorunlarına duyarlı olması ve çözüm için çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Dernek tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde oldu;

“Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi olarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününü yaşıyoruz. Bu özel günümüz Engelli arkadaşlarımız sorunlarını dile getirmek için bir fırsat olmuş ve Engelli dostlarının desteği ile sorunlarımız izah edilmiş çözüm aranmıştır. Yine bu yıl aynı şekilde Kastamonu Engellilerinin ve Ailelerinin yaşadığı sorunları anlatıp destek ve çözüm bekleyeceğiz. Yıllardır bizlerin en rahatsız olduğumuz şey geri kalan 364 günde Engelliler yokmuş, her şey yolunda gidiyormuş gibi davranılmasıdır. Hatta bazı kimseler Engelliler sürekli talep ediyorlar halbuki elimizden geleni yapıyoruz diyebilmişlerdir. Son Yıllarda Engelli bilinci oluşmuş ve bu hususta Engelliler ciddi haklar kazanmış olsa da şimdiye kadar adeta halının altına süpürdüğümüz Engelli sorunları halen devam ediyor. Bu Konuda gerçekçi bir yaklaşım gösterilmediği zaman bu sorunlar bitmeyecektir. Her yıl aldığımız sözlerin bir kısmı bile tutulmuş olsa dahi yine bu güne sorunumuz kalmazdı. Bu yüzden 3 Aralık Dünya Engelliler gününü bir kutlama günü olarak görmüyor, Engellilerin var olduğunu hatırlanma günü olarak görüyoruz.

Engellilik tarih boyunca var olmuş ve bundan sonrada Engelliler var olacaktır. Kimsenin isteyerek edindiği tercih ettiği bir durum değildir. Organlarımızın kısıtlı olması elbette kaderimizdir. Ancak Engelli olduğumuz için kısıtlı yaşamak bir kader olamaz, Engellilerin bu yüzyılda halen yaşamı kısıtlıysa yine bu kader değil, olsa olsa ihmaldir. Engelliler camiası olarak bu özel günümüzde her kesimi samimi bir enpatiye davet ediyoruz. İsteyerek edinmediğimiz bir durumumuz var ve bunla yaşamak zorundayız. Aynı sizler gibi yaşamımızı idame etmek durumundayız. Eğitim görmeliyiz, İstihdam edilmeliyiz ve sizler gibi sosyalleşmeliyiz. Engellilik zaten ömürlerimiz boyunca sırtımızda bir yük ve bununla yaşayacağız, ama bu yüklerimizin üzerine yük koyup hayatlarımız yaşanmaz hale gelmemelidir. Eğitim görmemizde, istihdam edilmemizde ve sosyalleşmemizde sorun olan etkenler çözülmedikçe sırtımızdaki yükler bitmeyecektir.

Erişebilirlik konusunu sürekli gündeme getirdik bu en önemli bir sorunumuzdur. Bu sorunumuzu çözecek kimseler ise mesleki eğitim görmüşler; yani Mimarlar, Mühendisler, İdareciler, ve Denetçilerdir. Kurum ve Kuruluşların, Ortak Kullanım alanlarının ve hatta özel mülklerin dahi erişebilirliğe uygun olmaması hukuki olarak ihmaldir. Erişebilirlik demek yapılan yapıların herkese göre yapılması demektir. Halen yapıların yapımında hukuki zorunluluklar olduğu halde erişebilir olarak yapılmaması kabul edilecek, hukuka ve vicdana sığacak bir durum değildir. Bizler daha ne kadar Erişebilirlik için ricada bulunacağız ve daha ne kadar erişebilirliğin kısıtlı olması yüzünden yaşamlarımızı erteleyeceğiz anlayamıyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğleri son derece keyfi biçimde değiştirilmekte ve engelliler, kronik hastalar, yaşlılar daha zor koşullara hapsedilmektedir. Çok sayıda engelli için sağlıklı kalabilmenin koşullarını oluşturan örneğin sondalar, kolostomideler, ortez ve protezlerde, tekerlekli sandalyelerin fiyatları çok artmıştır. Bunun sonucunda ürün fiyatları ile SGK’nin verdiği destek arasında fark inanılmaz ölçüde açılmıştır. Bu nedenle engelliler için bu zorunlu ihtiyaçlara erişim artık imkânsız hale gelmiştir.

Yıllar içinde Engelliler için bir çok faaliyette bulunduk ve bulunmaya da devam edeceğiz.  Kamuya yararlı bir Dernek bilinci ile Engellilere ve Şehrimize katkı sunmaya devam etmek bizim başlıca görevimiz. Derneğimiz uzun yılların tecrübesi ve omurgalı duruşu ile Engelliler için yapılan tüm çalışmaları yapanlara saygı duyar ve teşekkür de ederiz. Ancak bazı kimselerin Reklam Piyarını yapmadığımızdan dolayı kendilerince ortaya koydukları Aktivistlerle, ortaya koydukları faaliyetleri dikkatle takip etmekteyiz. Zira bu Aktivistlere bugün ihtiyaç duyanlar yarın yine o Aktivistlerin çapı kadar reklam çalışmalarının karşılıklarını alacaklardır.

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi olarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününde Engellilerin sorunları bizim sorunlarımız diye düşünen bu düşünce ile Engellilerin sosyal yaşama katılmalarını sağlamak için görevleri olsun olmasın çaba gösterenlere tekrardan teşekkür ederiz. Her Sağlam İnsan bir Sakat adayı olduğunu unutmadan sorunlarımıza kulak verilmesini saygılarımızla arz ederiz.”