Mehmet Şimşek, vergi kaçırmak için her yolun denendiğini belirterek, "Yüzde 1'e bile tenezzül ettiler" dedi ve fırıncıları hedef aldı.

Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele konusunda dikkat çeken örnekler verdi. En çok vergi kaçağının fırınlarda yaşandığını ifade eden Şimşek, 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşın kazançlarını belgeleyemediğini öne sürdü. "Kimse vergi vermek istemiyor" diyen Şimşek, en düşük KDV’nin ekmekte olduğunu belirtti ve "Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılar" dedi.

65 MİLYONA ARABA AL, VERGİ KAYDIN OLMASIN

Şimşek, vergi kaçağı konusunu anlatırken çarpıcı bir tablo sundu. Bir vatandaşın büyükşehirlerden birinde 32 daire aldığını, ancak vergi kaydının olmadığını belirtti. Ayrıca, yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşın olduğunu ve bu kişilerin kazançlarını kanıtlayamadığını ifade etti.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

BERBER ANISI

Bakan Şimşek, bir arkadaşının berberde yaşadığı olayı da milletvekillerine anlattı. Arkadaşı, İstanbul’da lüks bir semtte berbere gittiğinde 2.500 lira fiyat çıktığını ve kartla ödeme alınmadığını belirtti. Nakit parası olmadığını söyleyen arkadaşına, esnafın "Bankamatik yakında" diye cevap verdiğini anlattı. Fahiş fiyat uygulandığını düşünen arkadaşı, kuaförün bir IBAN’a para göndermesini istediğini, ancak IBAN’ın kuaförün kardeşine ait olduğunu öğrendiğini söyledi. Kartla ödeme yapmak istediğinde ise esnafın 500 lira komisyon eklediğini belirtti.

Şimşek, bu dükkâna denetime gittiklerinde bir hafta kimsenin gelmediğini, çünkü müşterilerini arayıp gelmemelerini söylediklerini ifade etti. "Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya da yüzde 20-25 komisyon istiyor" dedi. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanı olduğunu belirten Şimşek, ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför ve avukat olduğunu sorguladı.

BAKAN ŞİMŞEK EKONOMİ HAKKINDA BİLGİLER DE VERDİ

Bakan Şimşek, milletvekillerine ekonomiyle ilgili bilgiler de verdi. Dövize yönelmenin kök sebebinin enflasyon olduğunu belirten Şimşek, çift haneli enflasyon olunca vatandaşın kendisini enflasyondan korumak için ya faize, ya altına ya da dövize yöneldiğini ifade etti. Ayrıca, dış borcun yönetilebilir bir seviyede olduğunu söyledi.

Editör: Banu Türkmenoğlu