Ekmekci sahili fethetti

Abone Ol

Perşembe gün İnebolu’da tatlı bir telaş, hummalı bir koşuşturmaca, birlik ve beraberlik vardı…

Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci’nin gayreti ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Meclis Araştırma Komisyonu şehirdeydi çünkü.

Cide’den Çatalzeytin’e tüm Kastamonu sahilinin emektar balıkçıları İnebolu’da toplandı…

İçsularda üretim yapan işletmeler de dertlerini anlatmak için toplantı salonundaki yerlerini aldılar.

Bilim insanları vardı…

Kamu yetkilileri.

170 kilometre uzunluğunda deniz sahili, birbirinden bereketli ırmakları ve barajları ile içsu kaynakları, balıkçılık ile tekerini döndüren kadim gelenek…

İnebolu’daydı.

Etraftakilere sordum toplantının kıymetini…

Kimi “50 yıldır buralardayım daha böyle bir toplantıya rast gelmedim” dedi, kimi “İlk kez bu kadar milletvekiline derdimizi anlatma fırsatı buluyoruz” şeklinde tasvir etti, “sıradışı bir durum” olduğu ortadaydı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, toplantıdaki açış konuşmasında, deniz ve su ürünleri sektörünün dertlerini dinlemek, anlamak ve bakanlık tarafından gelecekte yapılacak düzenlemelerin yol haritasına tavsiyede bulunmak için İnebolu’ya geldiklerini kaydetti…

Dile getirilen her kelimenin tutanağa geçeceğini ifade ederek, bir nevi, katılımcıları ne derdiniz varsa söyleyin demeye getirdi.

11 Milletvekili ve 16 komisyon uzmanı “dert, talep, öneri”, artık adına ne derseniz, balıkçılık sektörü temsilcilerinin söylediklerini dinledi…

Özgür, iletişime açık, demokratik bir ortamda balıkçılar konuştu, konuştu, konuştu.

Ve şunu gördüm ki…

Balıkçılık evvela bir “gelenek”, aynı kuşağın bireyleri tarafından ya tercih ya da zorunlulukla habire geleceğe taşınan bir “zincir”, bu nedenle de zihinlerinden dillerine dökülen kelimeler kesinlikle “filozofik”.

Bilim insanların ya da kamu görevlilerinin sunumlarını da dinledim…

Yok kardeşim, balıkçılardan dinlemek lazım denizi, uzanıp sahile deniz kabuklarının uğultusunda anlamak evla.

Tasavvuf öğretisinde “balığın suya doymadığı” sembolizması var, kim bilir belki de balıkçı da suyun getirdiği o iklimim içinde kaybolup gidiyor, derbederliğinden bile mutlu…

Kara gözlerde mavi bir umut.

Not: Gerek İnebolu’daki deniz balıkçıları gerekse içsularda üretim yapan işletmelerin temsilcileri bir bir söz aldılar ve heybelerindekini dosdoğru ortaya döktüler…

“Ders” anlatır gibi.

Denizcilerin derdi “barınak, nadas, endüstriyel rakipler”…

“İnebolu” misal, “barınak” yok, o kadar kayık “sığıntı” bir nevi liman içinde.

İnebolu’daki “barınak” sıkıntısını seneler seneler önce yazdığımı hatırlıyorum…

Seneler seneler geçmesine rağmen sorunun hala yerli yerinde durması ilginç.

“Nadas” sorunu var…

Sahilimizdeki “ekosistem” çöktü çökecek, “av yasağı” şeklinde “kısmi” düzenlemelerin getirilmesi elzem, kendine gelmeli denizdeki yaşam.

“Endüstriyel balıkçılar”…

Farklı şehirlerdeki “gırgır” vesaire ismi verilen büyük balıkçı tekneleri, Kastamonulu “küçük balıkçı teknelerine” rekabet şansı tanımıyor, ya küçük işletmelere dönemsel bir pozitif ayrımcılık lazım ya da birleşilip endüstriyel hale gelmeleri.

İyimser olmamız gereken durum şu…

Yaranın üzerindeki bandaj açıldı artık, muhakkak ya bir pansuman ya da operasyon illaki yapılacak, bu yöndeki en büyük güvence muhakkak ki “komisyon”.

Not 2: Balıkçılık ve Su Ürünleri Meclis Araştırma Komisyonu, 28. Dönem başladığından beri yoğun bir çalışmanın içinde, Meclis’te sektör temsilcileri ile süren toplantılar yanında “saha incelemesi” gezileri başladı…

İlk gezi Ege Bölgesi’ne, “İzmir” ve “Muğla” illeri, merkezli yapıldı.

Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk saha inceleme gezisinin adresi Kastamonu oldu…

Komisyon Başkanı Karayel ve Komisyon Sözcüsü Sinop Milletvekili Barış Karadeniz toplantıda bizzat altını çizdiler, Karadeniz programının ilk adımın “İnebolu” olmasında Milletvekili Ekmekci’nin büyük emeği olduğunu, net söylediler.

Bu sözlerin ardından salonda kopan alkış tufanı, Milletvekili Ekmekci’nin yaptığı konuşmada da iki defa tekrarlandı, her balıkçı da konuşmasın Milletvekili Ekmekci’ye teşekkürlerini ifade etti…

“Başarmak yolunda ilk adımı attık” şeklinde iradesini ortaya koydu Ekmekci, ortak akıl ve istişareye dikkat çekti, benzeri yolculuğu diğer alanlarda da sergilemeyi sürdüreceğini ifade etti.

İnebolu’da güzel bir gündü…

Kara gözlerde mavi umut.