Proje kapsamında düzenlenen etkinlikler, 13 Eylül Cuma günü Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde, proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor'un moderatörlüğünde yapılan sergi ve uygulamalı eğitimlerle başladı.

Açılış konuşmalarında, çevre dostu sanat tekniklerinin önemi vurgulandı ve projeye katılan tüm kurum ve kişilere teşekkür edildi. Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ve Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli etkinlikte hazır bulundu.

Açılışın ardından, Doç. Dr. F. Müjde Gökbel Yavuzoğlu tarafından katılımcılara yönelik, seramik yüzeylerde Ecoprint tekniklerine dair bir sunum yapıldı. Katılımcılar, sunum sırasında Kastamonu’da yetişen çeşitli bitkilerin kullanımına dair detaylı bilgi edinirken, uygulamalı olarak bitki yaprakları ve çiçekler kullanılarak seramik üzerine baskı tekniklerini deneme fırsatı buldu. Ecoprint tekniğinin doğal malzemelerle sürdürülebilir üretim süreçlerine nasıl katkı sağladığına yönelik bilimsel bilgiler ve teknik ipuçları da bu etkinlikte katılımcılarla paylaşıldı.

Kastamonu Üniversitesi (1)-31

Etkinliğin ikinci günü, Mevlüt Beyribey Konukevi'nde gerçekleştirilen Ecoprint atölyesi ile devam etti. Bu atölyede, mordanlanan (doğal boyama öncesi işlem gören) çeşitli kumaşlar üzerine Ecoprint teknikleri uygulandı. Doğa ile sanatı birleştiren bu uygulamada, özellikle ipek kumaşlar üzerinde çalışmalar yapıldı. Katılımcılar, kestane, ceviz, akçağaç, servi, ıhlamur, akasya, salkım söğüt, erik gibi ağaçların yapraklarının yanı sıra çeşitli renkte çiçekler kullanarak kumaşlarda doğal ve kalıcı desenler oluşturmayı öğrendi. Bu süreçte, doğal malzemelerin nasıl işlenip baskı tekniğine dönüştürüldüğü uygulamalı olarak gösterildi ve katılımcılar, doğadaki bitkilerin renk, doku ve desen zenginliğini sanat eserlerine nasıl aktarabileceklerini keşfetti.

Kastamonu Üniversitesi (1)-32

Projenin kültürel etkileşim hedefi doğrultusunda, 15 Eylül Pazar günü katılımcılara Kastamonu'nun doğal, tarihi ve kültürel mekânlarını keşfetme imkanı sunuldu. Gezi programında şehrin simgesel yapıları ve doğal ve kültürel zenginlikleri ziyaret edildi.

Etkinliğin son günü olan 16 Eylül Pazartesi günü, Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Sergi Salonu’nda düzenlenen sergiyle "ECOPRINT in Nature" projesinin bu aşaması başarıyla tamamlandı.

Aile Akademisi eğitimleri Kastamonu'da devam ediyor Aile Akademisi eğitimleri Kastamonu'da devam ediyor

Serginin açılışına akademik ve idari personelimiz ile projede yer alan katılımcılar ve davetliler katıldı.

Sergide, ilk gün gerçekleştirilen seramik çalışmaları ve kumaş üzerine yapılan Ecoprint uygulamaları sergilendi. Katılımcılar, doğadan ilham alan bu eserleri yakından inceleme fırsatı bulurken, sürdürülebilir sanatın ve doğa ile iç içe yaratım süreçlerinin önemine bir kez daha vurgu yapıldı. Sergi sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.

Kastamonu Üniversitesi (2)-31

Editör: Barış Kılınçkıran