Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Buluşmaları dolayısıyla ziyaret ettiği Karabük’te STK temilsicileri ve iş dünyası ile bir araya geldi.
Burada Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Şimşek, hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu, bu için de fiyat istikrarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Öncelikli hedeflerinin enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek olduğunu vurgulayan Şimşek, önümüzdeki aylarda kalıcı bir şekilde bu düşüşün sağlanacağını 2026'da ise tek haneli rakamlara ulaşılacağını aktardı.
Enflasyon tek haneye düşmesi ile büyüme hızının artacağına işaret eden Şimşek, "Kalıcı refah artışı için, önünüzü görmeniz için, yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız lazım." dedi.
2025'TE BEKLENEN ENFLASYON YÜZDE 20
Mayıstan bu yana enflasyonda yüzde 23,5 düşüş yaşandığını ifade eden Şimşek, enflasyon için 2024'te yüzde 40, 2025'te yüzde 20 ve 2026'da yüzde 10'un altında bir rakama işaret etti.
'CARİ AÇIK DÜŞÜYOR'
Şimşek, cari açığın alınan tedbirlerle 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düşürüldüğünü söyledi.
Enflasyonun tek haneye düşürülmesi için mali disiplinin önemine dikkati çeken Şimşek, kazanımları kalıcı hale getirmek için kamuda disiplin gerektiğinin altını çizdi.
KKM'DE 98 MİLYARLIK BİR DÜŞÜŞ
"Bütçede disiplini sağlamaya başladık" diyen, Bakan Şimşek'in konuşmasını şöyle sürdürü:
"Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaşmıştı. Neredeyse 144 milyar dolar seviyesinde çıkmıştı. KKM'den çıkışı önceliklendirdik. KKM'de 98 milyarlık bir düşüş oldu. Bu çıkış daha da devam edecek."
'NET REZERVLER 90 MİLYAR DOLAR CİVARINDA ARTTI'
Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğine sahip ülke konuma gelindiğini belirten Şimşek, "Geçen yıl rezerv yetersizliğinin de bir endişe kaynağı varken, net rezervler 90 milyar dolar civarında arttı ve söz konusu endişeler ortadan kalktı." dedi.
Şimşek ayrıca Türkiye'nin 2024 yılı içerisinde 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu arttırılan tek ülke olduğunu söyledi.
ENERJİDE DÖNÜŞÜM ZARURİYET
Şimşek, amaçlarından birisinin de sanayide katma değeri yükseltmek olduğuna dikkati çekerek, orta-yüksek ve yüksek teknoloji bileşenini yukarı çekmek için de programlarının olduğunu bildirdi.
Enerjide dönüşümün kendileri için öncelikli konularından birisi olduğunu ifade eden Şimşek, "Yenilenebilir enerji, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının harekete geçirilmesi, mevcut kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılması başta olmak üzere enerjide dönüşüm bizim için bir zarurettir." dedi.
YAPAY ZEKAYA YATIRIMLAR ARTACAK
Dünyada yeni trendin yapay zeka olduğunu söyleyen Şimşek, gerekli yatırımların yapılacağını belirtti. "Savunma sanayinde yapay zeka çok önemli. Türkiye, yapay zeka hazırlık endeksinde kendisi gibi ülkelerden daha iyi konumda ama gelişmiş ülkelere yetişmek için daha çok çalışacağız." diyen Şimşek, yapay zekanın sağlayacağı verimliliğin etkin şekilde kullanılacağını belirtti.