Resmi Gazete'de yayımlanan ihale kararıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün toplamda 316 maden sahası için ihaleye çıkacağını duyurdu. Bu karar, özellikle Kastamonu'yu yakından ilgilendiriyor.
Bu çığır açan gelişme, sadece Kastamonu'nun değil, Türkiye'nin ekonomik perspektifini büyük ölçüde değiştirecek gibi görünüyor. Yapılan açıklamalar, yeni maden sahalarının sadece enerji ihtiyacına katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki istihdamı ve ekonomiyi rekor seviyelere taşıyacak potansiyele işaret ediyor.
Kastamonu Hanönü’de bulunan Acacia Maden İşletmeleri, Gökırmak Bakır Madeni, 2022 yılında 230 Milyon dolarlık ihracatın altına imza atarak Türkiye’nin en büyük dördüncü maden ihracatçısı konumunda yer alıyor.
Tesisin yıllık 2 milyon tonluk cevher işleme kapasitesi, kısa süre önce devreye alınan ilave konsantre yoğunlaştırıcı ve pres filtre yatırımı sayesinde yüzde 20 oranında arttırılmış. Acacia Maden 1.000 çalışanından yarısı yerel istihdam politikası çerçevesinde Kastamonu, Taşköprü ve Hanönü ilçelerinden sağlanmakta. Yeni ihale sonrası kentte yeni bakır madenlerine ulaşılacağı konuşuluyor.
İstihdamın yanı sıra madenin ömrü boyunca yerel ekonomiye 1 milyar TL’nin üzerinde katkının sağlaması amaçlanıyor. İhalesi yapılan alanlarda ağırlıklı olarak dördüncü ve ikinci grup madenler yer alıyor. Söz konusu alanlardan altın-gümüş-bakır-nikel-çinko-kurşun gibi madenler ile hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan kayaçlar, mermer, granit, andezit, bazalt ve seramik sanayinde kullanılan tuğla-kiremit kili, çimento kili çıkarılması planlanıyor.