Dr. Atıf Uğurlu ile Kastamonu’nun ahvalini konuşuruz, olanca karamsarlığıma hep iyimserlik aşılar, hekimliğinin verdiği mesleki iyimserlik ve tıbbi müdahale refleksi olsa gerek…
Dr. Atıf Uğurlu ile Kastamonu’nun ahvalini konuşuruz, olanca karamsarlığıma hep iyimserlik aşılar, hekimliğinin verdiği mesleki iyimserlik ve tıbbi müdahale refleksi olsa gerek…
Asla yılmaz, usanmaz, geri adım atmaz.
Kastamonu’yu hep “güneşli yaz sabahlarının bahçesi” olarak tasavvur eder...
Ne kış ne de sonbahar kondurur çizdiği Kastamonu resmine.
İlkbahar da kesmez…
Kimse üşümemeli, gökyüzü daim aydınlık olmalı, hayat olanca sıcaklığı ile sarıp sarmalamalı doğayı.
Kastamonu’nun ekonomide kalkınması ve sosyal alanlarda gelişmesi için daldan dala konduğu projeler akarsu misali gürül gürül akar sözlerinde…
Güneşli yaz bahçesinin bereketli ağaçlarına sırtını yaslar.
“Olmaz” derim…
“Olur” der.
Spor konuşuruz…
Kültür konuları müdavimimiz.
Yapay zeka konusundaki gelişmeleri anlatır…
Afetlere karşı ilimizin dirençli hale gelmesi için kafa yorar.
İlla…
Kastamonu’nun kalkınması ve gelişmesi için fikir üzerine fikir koyar.
Bilmediğini araştırır…
Alanında uzmanlardan bilgi alır.
Geçer gider günler…
Mevsim hiç değişmez.
“Kastamonu’nun kalkınması ve gelişmesi için yatırım önerileri” başlıklı bir dosya paylaştı geçtiğimiz gün…
Madem “yaz mevsimi” tek mevsim, “Yaz’arım bu dosyayı” dedim, yaz’dım.
Dr. Atıf Uğurlu’nun kaleme aldığı Kastamonu’ya dair kalkınma ve gelişme önerileri aşağıdaki cümleler…
“1- Kastamonu Şeker Fabrikası tevsi ve modernize edilerek ve şekerin değişik ürünlerini üreten daha katma değerli hale getirilerek, şeker ithal eden ülkemizin şeker ihtiyacının önemli bir kısmını sağlaması mümkündür.
2- Şeker Fabrikası’nın yan ürünlerini kullanacak olan ‘sınai alkol fabrikası’ kurulmasıyla, mevcut durumda ithal edilen sinai alkolün önemli kısmının ülke içinde üretimi sağlanabilir.
3- Şeker Fabrikası’nın büyüme ve gelişmesine paralel olarak pancar üretimi arttırılmalı, modern tarım teknikleri ile daha yüksek verim elde edilmeli ve pancar çiftçisi büyük ölçüde desteklenmelidir.
4- Şeker Fabrikası ve pancar üretimi ekosisteminde oluşturulacak hayvancılık sektörü desteklenmeli ve 1990’lı yıllarda Türkiye’nin 2’nci büyük havzası olan Kastamonu’nun kalkınma ve gelişmesi hızlandırılmalıdır.
5- 1980’li yıllarda Türkiye’nin en büyük birkaç et kombinasından birisi olan Kastamonu Et Kombinası yeniden ihya edilerek katma değerli et üretimi yapılmalı ve bunun sonucu olarak et ithalatının önünü kesmek için ilimizde önemli bir değer yaratılmalıdır.
6- Şeker Fabrikası, pancar üretimi, gelişen hayvanclık ve et kombinası ekosistemi içinde oluşacak deri üretim sanayisi ve buna bağlı ayakkabı sanayisi yıllar önce planlandığı gibi yeniden ihya edilmeli ve önemli bir gelir kaynağı ve istihdam olanağı yaratılmalıdır.
7- Yıllar önce planlanan ve önemli ölçüde inşaası tamamlanan Kastamonu Entegre Tesisleri Göl köyde yeniden ihya edilmeli, yüksek katma değerli ahşap sanayisi (İKEA benzeri ); bugün Kastamonu’da var olan 2 yonga levha sunta fabrikasından farklı olarak kurulmalıdır.
8- Dünyada yeniden yükselen bir değer olarak sağlıktan tekstile, ilaçtan otomobil sanayisine kadar çok alanda kullanılan kendir-kenevir üretimi ve yatırımları desteklenmelidir.
9- Ilgaz Dağı’nda yıllar önce planlanan ve temelleri atılan ancak sonrasında kadük bırakılan ‘Ilgaz Uluslararası Dağ Turizmi Projesi ‘ yeniden ihya edilmeli, ülke için farklı bir cazibe alanı yaratılmalıdır.
10- İlimiz yanısıra bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sunacak olan İnebolu Limanı’nın günün koşullarına uygun olarak modernizasyonu ve kapasitesi artırılmalıdır.
11- Kastamonu’nun tarihi konakları ve diğer tarihi yapıları hızla onarılıp turizmin hizmetine sunulmalıdır. Geliştirilecek pansiyonculukla ve yeniden ihya edilecek gastronomi kültürüyle turizm alanında hızlı bir atak yapılmalıdır.
12- Bu projeler 5 yıl içinde başlanıp bitirilebilir. İhtiyaç olan insan gücünü özellikle büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden Kastamonulular’dan sağlamak mümkündür. Böylece Kastamonu’nun kalkınmasına ve gelişmesine hız sağlanacak, göç veren iller liginden kurtularak Kastamonu, göç alan illerin başına geçebilecektir.”
Aklına, fikrine, emeğine sağlık Dr. Atıf Uğurlu’nun…
12 maddenin her biri üzerinde kafa yormaya, bir ucundan tutmaya, katkı sağlamaya açık öneriler.
Siyasi partilerin, yerel yönetimlerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin üzerine katkı yapacakları bir dosya bu…
Katkılara sayfam açık.