Hacettepe Üniversitesinden hemşehrimiz jeolog Prof. Dr. Cemal Tunoğlu tarafından 1999 yılında keşfedilen Mosasaurus hoffmani’ye ait fosil hem Türkiye’de bulunan ilk ve halen tek örnek olması hem de yapılan hesaplamalara göre 17.5 m’lik boyutuyla dünyadaki en büyük örneklerden birisi olması açısından oldukça önemli.

Devrekâni ilçesinde yer alan Beyler Barajı yapımı sırasında bulunan fosiller bugün Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölüm müzesinde sergilenirken bu canlıya ait fosil imitasyonu, dijital canlandırmalar ve jeoloji tarihine ilişkin başka birçok bilgi de Kastamonu Kent Müzesi’nde sergilenmekte.dinazor (1)-1

Kastamonu Kent Müzesinin en ilgi çeken bölümlerinden biri olan Mosasurus hoffmaninin 70 milyon yaşında olduğunu kaydeden müze yöneticisi Dr. Murat Karasalihoğlu, bu fosil buluntusunun ülkemizde tek olması ve dünyanın en büyük örneklerinden biri olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirtti. Fosilin orijinalinin Hacettepe Üniversitesinde olmasından dolayı birebir üzerinde uzunlukları 9 cm’yi bulan dişleri ile alt çene imitasyonu yaptıklarını söyleyen Dr. Karasalihoğlu, dijital sergileme ile ziyaretçilerle Mosasaurus’un birebir tanıştırıldığını ve aynı zamanda yeşil perde teknolojisi ile de üç boyutlu fotoğraflarla ziyaretçilere hem müzeden hem de Kastamonu’dan bir armağan hediye ettiklerini söyledi. Mosasurus’un, Geç Kratese yani dinozorlar çağında yaşan bir deniz kertenkelesi olması nedeniyle yine grafik ve haritalarla Anadolu’nun jeolojik değişim süreçlerini de ziyaretçilere aktardıklarını belirten Karasalihoğlu, Kent Müzesinde aynı dönemden deniz kabuklusu fosilleri ile de hem bilgilerin pekiştirildiği hem de zamanda eğlenceli bir yolculuk yapıldığını da belirtti.

dinazor (2)-1Türkiye’deki bir ilk ve tek olma özelliğinden dolayı Mosasaurus hoffmaninin bir kent imgesi olarak kullanılabileceğini belirten müze yöneticisi Dr. Murat Karasalihoğlu, “Kastamonu’nun birçok alanda öne çıkan ve ünik özellikleri bulunmakta. Bunların başında ise müzemizde sergilediğimiz bu Mosasaurus hoffmani türü canlının varlığı gelmekte. Dünyadaki nadir ve Türkiye’deki tek bir örneğe sahip olmamız ilin tanıtımında bu canlı türüne daha ağırlık verilmesi gerektiğini düşündürüyor. Bu noktada Mosasaurus hoffmani evrensel anlamda bir kent imgesi olarak bile kullanılabilir” dedi.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce türleri diğer dinozorlarla yok olan Mosasuruslar, dönemlerinde denizde yaşayan en büyük canlılar olarak biliniyor. Mosasaurus hoffmanniler bir dinozor olmayıp onların kuzenidir ve denizlerin dinozoru olarak bilinen omurgalı deniz sürüngenleridir. O dönemde var olan Thetis Okyanusunun sığ kesimlerinde yaşayan bu canlılar kendi türlerine ait diğer örnekler, ammonit denen büyük deniz kabukluları ve yumuşakçalar, yengeç vb. türlerle beslenmişler. Mosasauruslar yılan ve balık gibi yüzdükleri ve dikey hareketlerini ise balinalar gibi sağladıkları düşünülürken hava solunumu yapan sürüngen türü olarak belirli aralıklarla yüzeye çıkıp bu gereksinimlerini sağladıkları da düşünülmektedir. Kastamonu buluntusu olan Mosasurusun 17.5 metre uzunluğunda ve tahminen 14 ton ağırlığında olduğu göz önüne alındığında yaşadığı dönemdeki denizlerin en güçlü canlısı olarak da bilinmekte.