Eğitim

Cumhuriyet’in yükselen kadınları

Kastamonu Üniversitesi’nde “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Kadınlarımız’” konulu panel düzenlendi. Cemil Meriç Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Kadınlarımız’’ paneli gerçekleştirildi. Cemil Meriç Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Moderatörlüğünü Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dilber İlimli Usul’un yaptığı panelde Tarih Bölümü yüksek lisans öğrencileri Ergül Kebeli ve Neşe Doğan, Felsefe Bölümü mezunu Fatmagül Çuhadar, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Gökçe Tuğba Gün konuşmacı olarak katıldı. Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Sevda Sofu açılış konuşmasını yaptı.

‘’ANNEMİN BÜYÜK SANDIKLARA DOLDURUP BAHÇENİN KÖŞESİNE KALDIRILDIĞI KİTAPLAR BENİM HAZİNE SANDIKLARIMDI’

Panelin ilk konuşmacısı olan 61 yaşındaki Fatmagül Çuhadar, öyküsünü dinleyicilere anlattı. Çuhadar,  ‘’Annemin büyük sandıklara doldurup bahçenin köşesine kaldırıldığı kitaplar benim hazine sandıklarımdı.’’ diye vurguladı. Altı kardeş olduklarını üç erkek kardeşinin üniversite okuduğunu fakat üç kız kardeş olarak kendilerinin liseyi bitirdikten hemen sonra evlendiklerini dile getiren Çuhadar, evlendikten sonra İstanbul’a yerleştiğini ifade etti. İstanbul’da okuma-yazma seferberliğinin başladığı dönemde okuma yazma bilmeyen kişilere okuma-yazma öğrettiğini belirten Çuhadar, çocuklarının Kastamonu’ya atanması üzerine kendisi de Kastamonu’ya geldiğini, 2019 yılında girdiği üniversite sınavında Felsefe Bölümünü kazandığını ve oradan dereceyle mezun olduğunu ifade etti. Okuma aşkının bitmediğini dile getiren Çuhadar, yüksek lisans yapmak istediğini sözlerine ekledi.

Neşe Doğan ise ilkokul, lise yıllarında basketbol, hentbol, kayak sporları yaptığını liseye geldiğinde ailesinin isteği üzerine Meslek Lisesi Giyim Bölümü okuduğunu ardından İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde devam ettiğini aktardı. 2002 yılında evlendiğini belirten Doğan, içindeki okuma aşkının bitmediğini 2018 yılında üniversite sınavına girerek Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni kazandığını ve üçüncülükle bitirdiğini ifade etti. Aktif bir şekilde yüzme alanında il hakemi olduğunu ve İl Hakem Kurumu’nda görev yaptığını söyleyen Doğan, “’Dünyada her şey kadının eseridir’ diyen ileriyi gören Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar hakkındaki düşünceleri evrenseldir. Kadına toplumsal hayatta eğitim, hukuk, sosyal ve kültürel fırsat eşitliği tanıyarak kadına değer veren bir liderdir.” dedi.

Konuşmacı Gökçe Tuğba Gün de bir Cumhuriyet kadını olarak yaşadığı öyküsünü anlattı. Küçüklüğünden beri kitaplarla büyüyen Gün, ilkokula okuma yazma bilerek başladığını belirtti. 1993’de liseden mezun olduğunu belirten Gün, Halk Eğitim Kursları’na gittiğini ve dikişle arasının iyi olduğunu söyledi. Okuma aşkını kaybetmeyen Gün, 26 yıl aradan sonra devam etmek istediğini, 2019 yılında üniversite sınavına girerek Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni kazandığını aktardı. İyi bir ortalama ile mezun olup ardından formasyon eğitimi aldığını ifade eden Gün, sonraki hedefinin yüksek lisans yapmak olduğunu söyledi.

Panelin son konuşmacısı 67 yaşındaki Ergül Kebeli konuşmasına Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey Kahraman Türk Kadını, sen yerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” sözünü hatırlatarak başladı. Kebeli, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nü ikincilikle bitirdiğini söyledi. Dört çocuğu olan Kebeli, üniversite öğrencisi olduğu sırada kızının da aynı okulda Çağdaş Türk Lehçeleri alanında yüksek lisansını yaptığını, çevredekilerin ise bu duruma hayretle baktığını belirtti. Kebeli,  “İnsanlara engel olmayın, köstek olmayın, kimsenin mutluluğuna karışmayın, kadınları teşvik edin, saygı duyun, çevredekilerin sözlerine kulak kapatın. Hayatta hiçbir şeye geç kalmayın, cesaret edin, pes etmeyin. Hayal kurun, her insan başarmayı hak eder. Kendinizden ödün vermeyin” diyerek kız öğrencilere öğüt verdi. Cumhuriyet kadını olmaktan şeref ve gurur duyduğunu vurguladı.

Panelin sonunda Dr. Öğretim Üyesi Dilber Usul, “Kadınların sanat, kültür alanında etkileyici eserler üretme konusunda erkeklerle birlikte çalışarak toplumun tamamının daha adil, eşit, refah, huzurlu ve mutlu bir hale gelmesinde öncülük etmeleri konusunda yine erkeklerin, babaların, kardeşlerin, sonra da toplumun kadınlara karşı algı ve bakış açılarını değiştirmeleri ümidiyle etkinliği sona erdiriyorum.”  diyerek sözlerini

Toplu fotoğraf çekimi ve başarı öykülerini anlatan kadınlara katılım belgesi takdim edilerek panel sonlandı.

(Haber: Tuğçe Karafakıoğlu)