Kastamonu Kalkındırma Derneği (KAL-DER) tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 2. Asrında Kastamonu’nun Yeri” temalı toplantıda konuşan Muhtar Çölez, Kuzeykent'teki altyapı sorunlarına dikkat çekerek, kentin temsilcilerinin şehre oy dışında bir katkı sunmaları gerektiğini vurguladı. Şehirde alınan kararların Ankara'da da takip edilmesi gerektiğini belirterek, Kastamonu'nun tarım, sanayi ya da üniversite şehri olarak nasıl konumlandırılacağı konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini söyledi.
ÇÖLEZ: “NEDEN ŞEHRİN BÜTÜN TİCARETİNİ, EKONOMİSİNİ KUZEYKENT'E YIĞARAK BALTALADIK?”
Kuzeykent Mahallesi Muhtarı Hakan Çölez; "Bizi bizden olmayan kimse yeterli şekilde temsil edemez, bizim ihtiyaçlarımızı karşılayamaz. Kuzeykent'in alt yapısı, Tosya Yolu'nun alt yapısı, üst yapısı derken oy dışında bir beklentiyle şehre hizmet doğrultusunda yapılacak bir hizmet anlayışı ortaya konulması lazım diye düşündük. Bu gerçekleşen toplantılar da bu noktada ehemmiyetli. Biz akitleşelim. Sözleşelim, yeminleşelim. Eski Milletvekilimiz burada eski bakanımız burada, İGM Başkanımız burada... buralardan çıkacak olan kararlar, yarın bir gün Vali geldiğinde ona dayatılabilecek mi? Şehre bir milletvekili seçilmişse, o da yan yan gidiyorsa biz el birliği yapıp çıkar gözetmeksizin onun karşısında durabilecek miyiz? Bunları bugüne kadar yapabildik mi? Biz alınan kararlar doğrultusunda sadece Kastamonu'da değil, sendikalar gibi Ankara'da mecliste bunlarla ilgili çalışmalar yapabilecek miyiz? Yeri geldiğinde meclisin kapısına dikilip Kastamonu'yu tarım şehri olarak mı görmek istiyoruz. sanayi şehri olarak mı görmek istiyoruz, Üniversite şehri olarak mı görmek istiyoruz bunları dayatabilecek miyiz?
"Turizmden beklentimiz nedir? Gölköy Uzman yetiştirme alayı bizim orada. Bu insanların çoğu dışarıda ikamet ediyorlar. 15 20 bin liraya kirada oturuyorlar, maaşlarını bu şehirde yiyorlar, Anneleri eşleri burada. Bu insanlara Kastamonu'da tek bir toprağı tanıtabildik mi? Kastamonu Üniversitesine her yıl 25 30 bin insandan bahsediyoruz bu çocuklarımızı Cide'ye İnebolu'ya Çatalzeytin'e götürebildik mi? Biz Kuzeykent'in arkasında kalan Çivisiz Cami'ye taşıtı olmayan bir turiste ya da birini götürebiliyor muyuz? İzmir'den Kuzeykent Muhtarlığı'na gelen bir kişi diyor ki Ben buraya gideceğim neyle gideyim. Ben ona nasıl söyleyeyim taksiyle gideceksin diye. Doğu Karadeniz'i hepiniz duymuşsunuzdur. Bizzat gittim Rize'ye kadar gezdim. Köylerine varana kadar da çıktım. Şehit Eren Bülbül'ün kabrine kadar da gittim. Her yer mi asfalt olur ya? Benim şehrimi Kastamonu'mu, Doğu Karadeniz illerinden ayıran Bakanlar mı, Cumhurbaşkanı mı Milletvekilleri mi Siyasetçiler mi valiler mi bunu merak ediyorum. Uzun Göl yapay bir gölet. Araplar para basıyorlar, takır takır para harcıyorlar. Biz sahil kesimlerimizde çok güzel yerlerimiz var, biz ne zaman bu Arap turistlere ya da dışarıdan gelenlere para harcanabilir hale getirip köylerimizi sadece tarıma değil turizmle de canlandırabilir hale geleceğiz? Bozkurt'a bir soru sordu Cumhurbaşkanı. Benden ne istiyorsunuz dedi. Elinde sihirli değnek, dokunduğu yeri ihya edecek. Bu sahil kesiminde sadece sahil kesiminin mi aklı var. Neden doğalgaz istediler. Neden bir fabrika yolumuz tamamlansın diyemedik. Neden bununla alakalı Kastamonu'da STK'larla bir çalışma yürütemedik. Neden şehrin Valisi, şehrin o dönem belediye başkanı, siyasi büyükleri İçişleri Bakanı'nın yanından ayrılmazken biz neden Cumhurbaşkanı'na bunları telaffuz edemeyip de şehrin geleceğini sahille bütünleştiremedik.
Bana göre turist Cide'den Şenpazar'dan Kastamonu'ya gelenler turist. Ben bunu tespit ettim. Neden çünkü onlar parasızlıktan, sürekli hayvanla uğraşmaktan, şehir merkezine çok gelmiyorlar, lise üniversite olmadan. İlk gelişleri sınava girmek için olan bir dünya insan var. Şehrimizdeki tabelasızlıktan okulları bulamıyorlar. Yabancı bir birey Kastamonu'ya adım attığında bizim şehrimizin tabela yapısı buna uygun mu?
Son olarak, hastane otogar, hastane, Kuzeykent tarafına yığılmış durumda. Kuzeykent Mahallesi muhtarı olarak bundan onur duyuyorum. Ama 2019'dan sonraki süreçte devlet hastanesi rehabilitasyon hastanesi bunlar Kuzeykent tarafına kaydırılacakken, buralardaki hizmetler genişletilirken biz muhtarlarımızla olukbaşındaki hastanesinin orası için imza topladık. Biz neden şehrin bütün ticaretini ekonomisini Kuzeykent'e yığarak baltaladık?
(Cengiz Muhziroğlu)