Cide’de köylülerinin önemli gelir kaynaklarının biri olan arıcılık da üreticiler hayal kırıklığına uğradı. %90 civarında üretim düşüşünün yaşandığı ilçede üreticiler zor durumda olduklarını ifade ediyorlar.
“Üretimde düşüşün sebebi: Hava şartları ve Gal Arısı”
İlçede yaşanan bal üretiminin azalmasıyla ilgili gazetemize bilgi veren Cide Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Kısa şu açıklamalarda bulundu: “İlçemizde kestane balı için üreticilerimiz hasadını gerçekleştirdi. Ama maalesef gelen bilgiler hiç iyi değil. İlçemizin merkezi ve köylerinde birliğimize kayıtlı arıcılarımızın genelinde önceki yıla göre bal üretiminde büyük düşüş yaşandı. Önceki yıl kovanından 5 kilogram bal alan arıcılarımız bu yıl 1 kilogramı geçemedi. Bu yaklaşık %90 civarında bir üretim düşüşü demektir. Bunun en büyük birinci nedeni kestane ağaçlarında oluşan çiçeklerden arıların nektarı aldığı dönemde hava şartlarının yağışlı gitmesidir. İkinci önemli sebep ise kestane ormanlarına dadanan gal arısı diye tabir edilen zararlı böceğinin kestanelere verdiği zarardan kaynaklı. Birde arılar kestane çiçeklerinde dölleme yapamadığı için bu yıl kestane meyvesi de çok az olacak” dedi.
“Bal üreticileri olarak mağduruz”
Cide Çataloluk köyünde geçimini sadece arıcılık yaparak sağlayan Muharrem Gürçay bu yıl tüm arıcıların hayal kırıklığı yaşadığını ve mağdur durumda olduklarını belirtti.
Gürçay, “Ben yaşadığım Çataloluk köyünde geçimimi aracılık yaparak sağlıyorum. 330 kovan arım var, bu yıl 1,5 ton bal üretimi beklerken sağımlarımızda 150 kilogram bal üretebildik. 330 kovan arıyı kestane bal akımına getirene kadar yaklaşık 500 Bin Lira masrafım oldu. 500 Bin Lirada satış zararı ile yaklaşık 1 Milyon Lira zararla sezonu kapattık. Her ne kadar gal arısı ile mücadele ediliyor olsa da kestane ormanlarımızın tamamını sararak ağaçların verimini dolayısı da kestane balını ve kestanenin kendi meyvesine büyük bir zarar verdi. Ben oluşan zararım nedeniyle arılarımı Çankırı’ya getirdim. Orada hem arılarımı güçlendirip hem de çiçek balıyla bir nebze olsun zararımı karşılamaya çalışacağım” ifadelerine yer verdi.
“Kestane balı 1000 Liradan satışa çıktı”
Bu yıl üretimi %90 oranında azalan kestane balı geçen yıl 500 Liradan alıcı bulurken şu an 1000 Liradan satışa sunuldu.