Çaya çorbaya “sismik izolatör”

Abone Ol

6 Şubat depremlerinin ardından öğrendik, “sismik izolatör”, binayı depremin yıkıcı sarsıntısından muhafaza eden basit ancak etkili sistem…

Binadan tutun da tünele ve viyadüke kadar envai mimari dokuda “sismik izolatör”.

(TÜBİTAK izah ediyor…

“Sismik izolatörler yapıyı bulunduğu zeminden izole eder yani ayırır. Depremin etkisiyle esneyen izolatörler deprem enerjisinin bir kısmını sönümler ve deprem anında oluşabilecek rezonans etkisinin önlenmesini sağlar. Bu sayede depremin etkisiyle binalarda oluşabilecek hasar ya hiç oluşmaz ya da hafif düzeyde kalır.”)

Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılından itibaren zorunlu kıldığı genelgeye rağmen, o tarihten sonra inşasına başlanan, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu sistemin kullanılmamasına şaştık kaldık değil mi?..

Dile dolaya dolaya hastaneyi dolamışız meğer.

Hastaneye kadar…

Tünel ve viyadüklerde kullanılmış ülkemizde oysa “sismik izolatör”.

“Bolu Dağı Tüneli” ve viyadüklerinde “sismik izolatör” var misal…

Yapımına 1990 yılında başlanmış ve 2007’de ulaşıma açılmıştı Bolu Dağı Tüneli ve viyadükleri, “3 bin 140” ve “3 bin 25” metre uzunluktaki iki tünel tüp içine sismik sistem yerleştirilmesinden geçtim, Ankara ve İstanbul yönlerinde uzunlukları toplam “9 bin 292” metre olan 4 viyadükün ayaklarına “536” sismik izolatör kurulu, deprem zamanı en güvenli mekan bir bakıma.

Devam edelim örneklere…

Buca Belediyesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü işbirliğinde Buca’nın deprem ve yangın haritasını çıkarıyor, 6 kat üzeri binalara sismik izolatör şartı getirmenin hazırlığında.

Aydın’ın Kuşadası Belediyesi…

2021 yılında “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” kurdu, Mart ayı meclis toplantısında “dört kat ve üzerindeki yeni yapılacak tüm konut ve iş yerlerinde sismik izolatör kullanımının zorunlu hale getirilmesi” talebini görüştü. 

“Şanlıurfa Eyyübiye Belediyesi” yahut…

Bin 400 dekarlık yapı alanında, 32 parsel üzerine kurulacak bin konutluk projede sismik izolatör kullanılacağını açıkladı.

Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Önümüzdeki süreçte istemesek de önümüze hep çıkacak “sismik izolatör”.

Daha ileri teknoloji bir sistem çıktığında…

Bu kez o yeni sistem dile dolanacak.

Kastamonu’da inşası yeni başlayan “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi” dışında “sismik izolatör” terimini duyduk mu?..

Ne duyduk ne gördük.

Yüksek katlı özel meskenlerde de kullanılması zorunlu hale getirilirken envai belediyece…

Kastamonu’da fikri düzeyde bile bir esamesi var mı?

Deprem gündeminin gerisinde kaldık…

Yetişmeye de niyetimiz pek yok.

(Hastane inşaatları ile gündeme sismik izolatör, oteller ve okullar gibi diğer kamusal alanlarda da kullanılıyor ve giderek deprem kuşağındaki yerleşimlerde zorunlu hale gelecek anlaşılan…

Kastamonu’da “numune” namına bir örnek var Allah’vere.)

Not: 81 vilayet içinde “deprem” konulu bir toplantı düzenlemeyen tek il olmaya doğru kararlılıkla ilerliyoruz…

Kamusal alanda “bir muhabbette dahi ismi geçmedi” desek yeri.

Konferansı bırakın...

Çay sohbetinde bile konuşulmadı.

Ilgaz Tüneli’nde misal, “sismik izolatör” olup olmadığına, gereği olup olmadığına ya da; nasıl kanaat getirecek kamuoyu?..

Daha nice kafa kurcalayan soru.