30 milyonu aşkın çalışanı yakından ilgilendiren Türk İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler hız kazandı. Ücretlerden çalışma saatlerine, esnek çalışma modellerinden tatil düzenlemelerine kadar birçok konuda yeni düzenlemeler yolda.

ESNEK ÇALIŞMA VE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kastamonulu Bakan'a talimat verdi Cumhurbaşkanı Erdoğan Kastamonulu Bakan'a talimat verdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında geçtiğimiz hafta toplanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunda (YOİKK), esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyacı masaya yatırıldı. Uzaktan, kısmi süreli ve geçici çalışma gibi yeni modeller, iş dünyası ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek düzenlenecek.

ÇALIŞMA SAATLERİ AZALACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma modelleriyle ilgili çalışmalara başladıklarını ve tüm taraflarla bir araya geleceklerini açıkladı. Bakan Işıkhan, mevcut 45 saat olan haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesinin gündemde olduğunu belirtti. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma süresinin de 40 saate indirileceği belirtiliyor.

ÇALIŞANLARIN HAKLARI GÜÇLENECEK

Hükümet yetkilileri, yeni düzenlemelerde çalışanların merkeze alınacağını vurguladı. Çalışan haklarını güçlendiren adımlar atılacak, iş dünyasının da buna göre şekillenmesi sağlanacak. Bu kapsamda, çalışanların gelişimine yönelik yeni hükümler getirilmesi planlanıyor.

MUHALEFET 37,5 SAATE DÜŞÜRÜLMESİNİ ÖNERMİŞTİ

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirmişti. Ayrıca, geçen yıl muhalefet tarafından TBMM'ye çalışma saatlerinin 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunulmuştu.

Editör: Serkan Kebecioğlu