Büyük fırsat CITTASLOW

Abone Ol

Yaşamın iyi olduğu kentler ağı CITTASLOW...

Hayırlı olsun, Daday ilçemiz, 23 Mart 2024 tarihinde, Belçika’nın Damme kentinde toplanan Uluslararası Cittaslow Koordinasyon Komitesi  tarafından, Türkiye’nin 25. Sakin Şehri ilan edildi...

Bu sadece Daday için değil, Kastamonu için çok büyük bir fırsat...

Yıllardır söyleye gelip durduğumuz “Ekoturizm” adına, tüm Kastamonu’ya örneklik edecek, teşvik edecek çok büyük bir fırsat...

Bundan sonra ivedi olarak yapmamız gereken şey, Dadayımızın bu ünvanı hakkıyla taşıması, gerekliliklerini yerine getirmesi ve bunu etkin turizm potansiyeline dönüştürebilmesi için tüm Kastamonu olarak destek vermek olmalı.

Tüm ilçelerimiz, Cittaslow kriterlerini incelemeli ve uygulamaya çalışmalı, gelecek planlarını bu temel üzerinden yapmalıdır.

Dostlar, Kastamonumuzun sağlıklı geleceği, tamamen planlı, programlı, doğal, kültürel ve tarihi değerlerini koruma öncelikli olarak uygulayacağı etkin turizm modellerindedir.

Rastlantısal bir kitle turizmi değil, bümyesinde barındırdığı birçok imkanını etkin duruma getirebileceği, organize edebileceği, doğa-kültür ve tarih teması üzerinden planlı bir şekilde oluşturacağı, geliştireceğiturizm modellerindedir.

İşte bu açıdan Daday İlçemizin bu ünvanı almış olması tüm Kastamonumuz için kıymetli ve büyük bir fırsattır.

İsterseniz şimdi “Sakin Şehir” olma kriterlerine özet olarak hızlıca bir bakalım.

Cittaslow, 1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan ve nüfusu 50.000’in altında olan kentlerin üye olabildiği uluslararası bir belediyeler birliğidir.

Aday şehir, 7 ana kategoride 73 adet kritere bağlı olarak değerlendirilir.

Bu 7 ana kategori:

1- Çevre,

2- Altyapı,

3- Kentsel yaşam kalitesi,

4- Tarım, turizm, esnaf ve sanatkara yönelik politikalar

5- Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar

6- Sosyal uyum

7- Ortaklıklar

Cittaslow, yani Sakin Şehir hareketi, küçük kasaba ve şehirlerde sakin ve kaliteli bir yaşam tarzını teşvik etmeyi amaçlar.

Bu kavram, hızlı tüketim alışkanlıklarına karşı çıkarak doğal, yerel ve sürdürülebilir yaşamı destekler.

Cittaslow kriterleri arasında yerel ürünlerin desteklenmesi, çevreye duyarlı uygulamaların teşvik edilmesi, trafik ve gürültü kirliliğinin azaltılması gibi unsurlar bulunmaktadır.

Yerel kimliği korumayı, topluluk bağlarını güçlendirmeyi ve insanların yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Daday Belediye’sinin başvurusu ile iki yıl boyunca yapılan değerlendirme sonrasında bu ana çerçevede 73 kritere uyulduğu gözlemlenerek daday İlçemiz Cittaslow ağına uygun görülerek tescillenmiştir.

Ben buradan başta Daday Belediyemize, bu mücadeleyi veren Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş’a ve sürece katkı veren herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Bu tüm Kastamonumuz için büyük bir fırsat, büyük bir değer.

Diğer ilçelerimiz, bu ünvanı sadece Daday’a ait bir ünvan olarak görüp uzak durmamalı, hem bu ünvanın bölgeye getireceği turistik hareketten faydalanabilmek için çalışmalı, hem de Sakin Şehir kriterlerini inceleyerek mümkün olduğu ölçüde ilçesinde bunları uygulayabilmenin yollarını aramalıdır.

Evet dostlar, sözel anlamda çok büyük sevgi ve bağlılık duyduğumuz bu kadim şehrin biraz daha somut ve eylemsel sevgi bağlarına ihtiyacı var. Bunun da yolu çoğunlukla doğru hedef ve tanımlamalarla ifade ettiğimiz konuların bir an önce fiile, gerçek hareketlere dönüştürülebilmesine bağlı.

Evet doğamızı korumalıyız. Kırsal ve tarihsel mimarimizi, tarihi yapılarımızı, kültürel değerlerimizi korumalıyız. Ancak tüm bunlar meli ve malı ifadesinin artık ötesine geçmeli.

Sen, eğer doğamızı korumalıyız diyorsan, tarihimizi, kültürümüzü korumalıyız diyorsan elinden ne geliyorsa önce samimiyetle yapmalı ve sonra da başkalarını sorumluluklarına zorlamalısın...

Gelecek hafta görüşmek dileği ile hoşçakalın.

Hayırlı ramazanlar...

Cittaslow kriterleri için

www.cittaslowturkiye.org sitesine bakabilirsiniz...