Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur: “Biz dönümünden 800 kilo, 1 ton alıyoruz. Mesela Maraş’ta dönümünden 3 ton alıyorlar. Bunu tutup Taşköprü Sarımsağı diye satıyorlar. Buda ticari ahlaka sığmıyor.”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, TV 366’da Emin Eğri’nin hazırlayıp sunduğu Emin Eğri ile Gündemin Merkezi programına konuk oldu.

Tarım Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) açılmasının Kastamonu çiftçisini rahatlattığını söyleyen Butur, TMO’ya kalıcı yer bulunması için de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA UÇURUM BİR FİYAT FARKI VAR”

Ziraat Odası başkanı Mehmet Butur’un açıklamaları şöyle:

“Dünya ve Türkiye makineli tarıma geçmek zorunda. Makineli tarım için bizim parsellerimiz çok küçüldü. Toplulaştırma ve kapalı sulama sistemi yapılması gerekiyor. Üretim planlaması da yapılması gerekiyor. Bunların yanında bizim en çok rahatsız olduğumuz konu üretici ile tüketici arasında uçurum bir fiyat farkı var. Aracılar ne üreticiye, ne de tüketiciye arıyor. Buda bizi çok rahatsız ediyor.”

“HERKES KENDİ SARIMSAĞINI SATSIN AMA TAŞKÖPRÜ İSMİNİ KULLANMASIN”

Kastamonu altın fiyatları: 6 Eylül gram ve çeyrek altın kaç lira? Kastamonu altın fiyatları: 6 Eylül gram ve çeyrek altın kaç lira?

“Taşköprü Sarımsağı coğrafi işaretli bir ürünümüz. Çok kaliteli ama rekoltesi düşük. Biz dönümünden 800 kilo, 1 ton alıyoruz. Mesela Maraş’ta dönümünden 3 ton alıyorlar. Bunu tutup Taşköprü Sarımsağı diye satıyorlar. Buda ticari ahlaka sığmıyor. Herkes kendi sarımsağını satsın ama Taşköprü ismini kullanmasın.”

“MAALESEF İNSANLARIMIZ TOPRAĞININ TAHLİLİ YAPTIRMIYOR”

“Biz zaman zaman yanlış gübre kullanarak hem cebimizden para gidiyor, hem toprağımızın yapısını bozuyoruz. Mutlaka topraklarımıza tahlil yapmamız gerekiyor. Mesela Özel İdare 150 TL’ye yapıyor toprağın tahlilini. Çok bir para değil. Hatta belki bunun maliyeti 5-6 kat daha fazla. Bunun bedelini İl Genel Meclisi veriyor. Buda çok önemli bir eksiğimiz. Maalesef insanlarımız toprağının tahlili yaptırmıyor.”

Kaynak: Kastamonu İstiklal Gazetesi