21 Şubat 2024 tarihi bir gün.Türkiye'nin milli muharip uçağı Kaan, Mürted Hava Meydanı'nda piste çıkarak, ilk kez havalandı. İlk uçuşu, test pilotu Barbaros Demirbaş gerçekleştirdi. Bu uçak için; mühendisi, teknisyeni, işçisi 10 bin kişi çalıştı. Her birini ayrı ayrı kutluyorum. Emeklerine, yüreklerine sağlık.
Özgüven, İnanç, Kararlılık, Olağan üstü çaba ve Güçlü bir siyasi irade. Savunma sanayiinde başarıya giden yolun formülü işte bu. Binlerce mühendis, teknisyen, işçi gece gündüz çalışıyor. Bu gençler ülkenin en iyileri.
Devletimiz tüm gücüyle arkalarında. 24 saat vardiya usulü çalışıyorlar.
Savunma sanayiinde 20 yılda muazzam bir ivme yakaladık. Yerlilik oranımız durduk yerde % 20 lerden % 80 lere çıkmadı. Bulunduğumuz coğrafya güçlü ve caydırıcı bir orduya sahip olmamızı gerektiriyor. Kolay lokma olsaydık çoktan çökerlerdi tepemize.
2002 yılında sadece 62 savunma projemiz vardı. Bunlarda dışa bağımlı idi. Bugün 700 civarında devam eden projemiz var. 2002 yılında savunma projelerine 5.5 milyar dolar ayırabiliyorken, bugün 75 milyar dolar ayırabiliyoruz. 2002 yılında Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ye ayırdığımız para sadece 49 milyon dolardı. Yok denecek kadar azdı. Bugün Ar-Ge'ye 1.24 milyar dolar kaynak ayırabiliyoruz. Halihazırda Türkiye'de yaklaşık 83 bin kişi, savunma sanayii alanında çalışıyor. Bir çok savunma sanayii şirketimiz var. İhracat yapıyoruz. Ciddi gelirler elde ediyoruz. Hiç bir başarı tesadüf değildir. Bu günlere kolay gelmedik!
Türkiye, Kaan ile 5'inci nesil muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer alacak. KAAN'ın 4 yıl sonra yüzde yüz yerli olarak TSK envanterine girmesi planlanıyor
Çok rollü bir milli savaş uçağı olan Kaan, her türlü havadan havaya muharebe ve havadan yere muharebenin gereksinimleri için üstün kabiliyetlere sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Kaan, üstün hava hakimiyetini; yeni silahlarla arttırılmış havadan havaya muharebe menzili, yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş ile yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle arttırılmış muharebe gücü ile sağlayacak.
Siyaset gözlüğü ile bakarak bu başarıyı görmezden gelemeyiz.
"Ama" ile başlayan bir çok negatif cümle kurabilirsiniz.
"Ama motorunu dışarıdan alıyoruz." gibi...
Birkaç yıla kadar motorunu da biz üreteceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
Yanlışı korkmadan eleştirelim.
Yazılarımı takip edenler bilir. Hükümetin eğitim ve tarım politikasını, ekonomideki kötü gidişatı, emeklilere yapılan haksızlıkları en çok eleştirenlerden biri de benim.
Enerji alanındaki isabetli yatırımları, savunma sanayiinde yapılan güzel işleri nasıl görmezden gelebiliriz?
Güzel olanı da taktir etmesini bilelim. Bu ülke hepimizin.
Milli Muharip Uçağımız Kaan hepimizin gururudur. Milletimize hayırlı olsun.