Bir vefa sempozyumunun ardından “Kastamonu’ya çok  yakıştı!”

Abone Ol

Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğiyle 19 Kasım 2024 Salı günü Üniversitenin Eğitim Fakültesiyle birlikte yenilenen Ahmet Yesevî Kültür Merkezinde düzenlenen “Bilim ve Sanat Yolunda 63 Yıllık Bir Seyahat: Nail Tan Sempozyumu” başarıyla icra edildi. 9.30’da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan Sempozyum’a Kastamonu’dan 12, il dışından da 13 bilim insanı ve uzman bildiri sunmak üzere davet edilmişti. Katılımcılardan Doç.Dr. Sema Demir, bir gün önce hastalandığından ne yazık ki Kastamonu’ya gelemedi ama bildirisi yayımlanacak. Aslında, çok yönlü bilimsel, kültürel çalışmalarımız dolayısıyla hakkımızda bildiri sunmak isteyen yurt içi ve dışından 52’yi aşan istek vardı. Ancak, ölçüyü taşırmamak ve bizim gibi şahsiyetlerin beklentilerini tahrik edip yöneticileri güç durumda bırakmamak amacıyla hareket etmek gerekiyordu. Katılımcılar bu amaç doğrultusunda seçilip sadece çağrılı kişiler programda yer aldı. Devletimizin tasarruf tedbirlerine de uyulup gereksiz harcama yapılmadı. Kastamonulu iş insanları; Araçlı Hacıbekir Ailesi, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ve Reis  Gıda Mehmet Reis, zaruri bazı giderlerin karşılanmasına yardımcı oldular. Bize de kitabını bastırmak görevi düştü.

Kastamonu dışından gelen katılımcılar, Türkiye’nin dil bilimi, Türklük bilimi, halk bilimi alanlarında önde gelen bilim insanları ve uzmanlarıydı, bizi en iyi tanıyan kişilerdi: Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof.Dr. Fikret Türkmen, Prof.Dr. Serpil Aygün Cengiz, Prof.Dr. Naciye Ata Yıldız, Doç.Dr. Sema Demir, Dr. Süleyman Şenel, Dr. Doğan Kaya, Dr. Yaşar Kalafat, Hayrettin İvgin, M. Sabri Koz, İsmet Alpaslan, Necdet Kurt. İsmet Alpaslan, Van Alpaslan İlköğretmen Okulundan (1962-1965) öğrencim olup Ağrı folkloru araştırmalarıyla tanınmış olup Manisa Celal Bayar Üniversitesinden emekli bir öğretim görevlisidir. Kastamonulu ve Kastamonu Üniverstesi Öğretim Üyesi katılımcılar Prof.Dr. Ahmet Kaçar (Eğitim Fak. Dekanı), Prof.Dr. Eyüp Akman (Düzenleme Kurulu Başkanı), Prof.Dr. Burhan Baltacı, Doç.Dr. Zeki Gürel, Doç.Dr. Gülten Küçükbasmacı, Doç.Dr. Şahin Şimşek, Dr. Mustafa Eski, Dr. Rugeş Demir, Dr. Serap Efeoğlu, Ata Erdoğdu, Kâmil Serhoşoğlu ve İbrahim Tozan üniversiteyi ve Kastamonu’yu başarıyla temsil eden bildiriler sundular. Açılış oturumunda TDK’nin geçen yıl (2023) hazılayıp ilk gösterimini Kastamonu’da (18 Aralık 2023) yaptığı Türk Diline Hizmet Edenler Nail Tan Belgeseli’nden 25 dakikalık bir bölüm (tamamı 55 dakika) gösterildi. Öğretmenliğimden şair, yazar, gazeteciliğime kadar bütün yönlerimin birer birer ele alındığı 22 bildiri ile belgesel böylece bütünleşmiş oldu. Biz de bildiriler kitabının ilk yazısı olmak üzere bir makale  hazırladık: “Beni Yetiştiren Kültürel Çevre ve Hayatıma Yön Veren Şahsiyetler.” Bazı bildiri başlıklarını hatırlatmakta yarar görüyoruz:

               Nail Tan’ın TDK’ye Hizmetleri.

               Nail Tan’ın Türk Dünyası Kültürüne, Halk Bilimine Hizmetleri.

               Nail Tan: Ağabey Parantezinde Meslektaş, Yoldaş, Sırdaş.

               Nail Tan’ın Şahsiyetinin Bilinmeyen veya Az Bilinen Yönleri.

               DTCF’den Saydam Bir Bakışla Nail Tan.

               Nail Tan’ın Halk Tiyatrosuyla İlgili Çalışmaları.

               Nail Tan’ın Tarihçe Yazma Merakı ve Tarihçesini Yazdığı Kuruluşlar.

               Nail Tan’ın Müzik Alanındaki Çalışamaları, Hizmetleri.

               Nail Tan’ın Âşık Edebiyatıyla İlgili Çalışmaları.

               Nail Tan’ın Karakuş Kadı Fıkraları Araştırmalarına Katkıları.

               Nail Tan’ın Gazete Köşe Yazarlığı.

               Nail Tan’ın T.C.’ye Temel Kültürel Hizmetleri.

               Şekerci Hacı Bekir’in Özelinde Nail Tan’ın Memleketi Araç’la İlgili Çalışmaları.

               Kastamonu Gazetelerine Değer Katanlar ve Nail Tan.

               Nail Tan’ın Şair, Yazar, Bilim İnsanları ve Sanatçılarla İlgili Çalışmaları.

               Nail Tan’ın Kastamonu Mahallî Dergilerindeki Yazıları.

               Nail Tan’ın Çalışmalarında Türk Mutasavvufları, Din Bilginleri ve Değerlerimiz.

               Nail Tan’ın Şiirlerinde Çevre Bilinci.

               Nail Tan’ın Yeni Türk Edebiyatındaki Yeri.

               Nail Tan’ın Öğretmenliği.

               Türkiye’de Açık Hava Müzeciliğinin Gelişiminde Nail Tan’ın Yeri.

               Son oturum, Değerlendirme Oturumu idi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Kaçar’ın yönettiği bu oturumda, sempozyumın diğer oturum başkanlıklarını yapan Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasın, Prof.Dr. Fikret Türkmen ve Prof.Dr. Naciye Ata Yıldız söz alarak düşünce ve görüşlerini açıkladılar. Kültürel şahsiyetler, bilim insanları ve sanatçılar için yaşadıkları dönemde bu tür toplantılar yapılmasının önemini belirterek Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğünü kutladılar (Vali Meftun Dallı, Rektör Prof.Dr. Ahmet Hamdi Topal).

               Son söz bana verildi. Normal hayatımda her gün 14.00-16.00 arası ilaçların da etkisiyle uyuyordum. O gün tabii bunu yapamadık. Çok yorgun bir hâlde, kâğıttaki notlarımı dahi tam okuyamayacak hâlde bir şeyler söylemeye çalıştım. Özetle şunları söylediğimi hatırlıyorum:

               “63, eğitim hayatına başlayışımla birlikte 65 yıllık kültür, sanat, bilim yolu seyahatlerimizin son durağına ulaşmış bulunuyoruz. Devletimiz, milletimiz, hemşehrilerimiz benim için yapılması gereken her şeyi yapmışlardır. Yaşarken bunları gördüğüm için çok mutluyum. Teşekkür edeceğim o kadar çok kuruluş ve kişi var ki... Kitapta sayacağız. Özellikle 2023-2024 yılları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, AYK TDK Başkanlığı, Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü yöneticileri sağlık durumumu dikkate alarak takdirlerini öne çekmiş,  adalet ve fazilet sahibi olduklarını göstermişlerdir. Şükranlarım sonsuzdur. Ben sadece iyi bir devlet memuru olmaya çalıştım. Beni 8 yıl yatılı okutan, çalışırken de üç okul daha bitirmemi sağlayan devletime, milletime, Atatürk’e hizmet borcumu ödemeye çalıştım.

               Sözlerimi Dedem Korkut gibi boy boylayarak, soy soylayarak bitirmek istiyorum:

               “Yücelerden yüce Tanrı, Cenabı Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Sonsuza kadar yaşatsın. Düşmanlarını yok, dostlarını çok etsin!

               Tüm vatandaşlarımıza iş, aş, hayırlı eş nasip eylesin! Gözlerine yaş, ayaklarına taş, boğazlarına haram aş değdirmesin!

               Akıl, bilim, adalet ve erdemin ışığında yürüyün daima.

               Elinize, dilinize, belinize hâkim olun!

               Daima umutlu, mutlu ve kutlu olun!

               Sağlık, varlık, birlik ve dirlik içinde yaşayın. Başarılarınız daim olsun!

               Hoşça kalın, sağ olun, var olun!”

               Salonlarda o kadar çok dosta rastladım ki! Başta Vali Meftun Dallı ve Rektör Prof.Dr. Ahmet Hamdi Topal olmak üzere sempozyumu düzenleyenlere, katılımcılara, dinleyenlere, değerli öğrencilere tekrar tekrar teşekkürler, saygılar... Bu sempozyum; bir  bilim, kültür, sanat, eğitim merkezi Kastamonu’ya vefa, değerbilirlik örneği olarak çok yakıştı/yaraştı. Darısı diğer şahsiyetlerin başına...