BESİN ALERJİSİ BEBEKLİKTE BAŞLIYOR

Besin alerjileri, genellikle bebeklik döneminden başlayarak insan hayatını etkiliyor. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde ortaya çıkan besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönüşebiliyor. Bu nedenle küçük yaşta tespit edilen besin alerjileri ciddiye alınmalı.

Abone Ol

Besin alerjileri, genellikle bebeklik döneminden başlayarak insan hayatını etkiliyor. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde ortaya çıkan besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönüşebiliyor. Bu nedenle küçük yaşta tespit edilen besin alerjileri ciddiye alınmalı.

Besin Alerjisi Riski Yüksek Bebekler

·Şiddetli egzaması olan bebekler, besin alerjisi geliştirme riski açısından daha riskli bir gruptur.

·Ayrıca ebeveynlerinden birinde veya her ikisinde alerjik rinit, astım gibi alerjik hastalıklar varsa, bebeğin besin alerjisi geliştirme riski yüksektir.

·Alerjik ebeveynlerin çocuklarında alerji görülme riski oldukça yüksektir.

Bebeğimde Alerjik Reaksiyon Geliştiğini Nasıl Anlarım?

·Kızarıklık

·Kırmızı kaşıntılı cilt

·Kusma, ishal

·Gözlerin, burnun, dudakların veya dilin şişmesi

·Nefes almada veya yutkunmada zorluk

·Baygınlık, halsizlik veya soluklaşma

Alerjik reaksiyonlar, besin tüketildikten birkaç dakika sonra genellikle iki saat içinde ortaya çıkıyor. Ancak birkaç saat ya da birkaç gün sonra da belirtilerin ortaya çıkması mümkün.

Alerjik Reaksiyona Neden Olan Besinler

·Bebeklerde alerjik reaksiyona çok sayıda besin neden olabilir. Ancak en yaygın olanları; inek sütü, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, ceviz, badem ve fındıktır.

Bebeğim Anne Sütü ile Beslenirken Besin Alerjisi Oluşur mu?

·Anne sütü ile beslenen bebeklerde de besin alerjisi oluşabilir. Annenin tükettiği besinler süt yoluyla bebeğe geçer. Bebeğin alerji oluşturması için çok az miktarda alerjik besini alması bile yeterlidir.

Bebeğimde Besin Alerjisi Var, Geçer mi?

·Bebeklerde besin alerjisinin geçip geçmeyeceği alerji oluşturulan besine ve bebeğin alerjik yapısına göre değişebilir. Örneğin; süt ve yumurta alerjisi olan bebeklerin çoğu ilerleyen yaşlarda bu alerjiyi aşıyorken kuruyemiş ya da balık alerjileri ömür boyu devam etme eğilimi gösteriyor.

Bebeğimde Besin Alerjisi Var, Nasıl Beslemeliyim?

·Bebek anne sütü alıyorsa, annenin diyetinden alerjiye neden olan besinler tespit edilerek çıkarılmalı.

·Bebek ek gıdaya geçtiyse, alerjiye neden olan besinler bebeğin beslenmesinde asla bulunmamalı.

·Bir diyetisyenden yardım alarak bebek için alternatif besinler oluşturulmalı ve büyüme-gelişmesi desteklenmeli.

Bebek Mamalarına Dikkat

·Her ne kadar ilk 6 ay anne sütüne önem versek de bazı durumlarda mamadan destek almak gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda standart bebek mamalarında alerji riski bulunduğunu unutmayın.

Teşhis ve Tedavi

·Bebeğinizde herhangi bir besin alerjisi belirtisi varsa, mutlaka uzman doktor ile görüşmeniz gerekli. Ayrıca bu süreçte en iyi tedavi, alerjiye neden olan besinleri tamamen çıkarmaktan geçiyor. Sağlıklı günler dilerim.