Belediye 2025

Abone Ol

Kastamonu Belediyesi’nin “2025” yılı bütçesinde “520 milyon 163 bin TL” performans hedefi (proje) var, 2 milyar 400 milyon TL’lik toplam bütçenin ucu başı beşte birine tekabül ediyor bu hedef planlaması, geri kalan 1 milyar 879 milyon TL’lik kısım “genel yönetim gideri”…
Ay ölçeğine düşen 43 milyon TL yatırım ile şehrimiz önceki dönemleri katbekat geride bırakacak hız ve kapsamda kalkınacak ve gelişecek!

“11” ana başlık altında toplanan “81” alt başlık hedefte ne “kentsel dönüşüm” var ne “doğa afetlerine karşı ‘bütüncül’ önlem planlaması ve uygulaması” var ne de “kültürel mirasın korunması” var…
Bu 3 ana başlığı atlayan bir bütçe ne kadar akılcı, gerçekçi, yerinde?

“Turizm” hak getire...
“Aksiyon planı” oluşturulacak(mış) “Bin TL” iz ödeneği ile.

Şehrin en büyük ve acil sorunlarından biri “esnafın içinde boğuştuğu ekonomik çıkmaz”…
Belediye bütçesinde “esnaf” yok iyi mi?

“Halkı önceleyen bütçe” ifadesinden belediye idarecilerinin anladıkları “yoksulluğun sürdürülür olması”…
Oysa, yerel yönetimin amacı yoksulluğu bitirmek olmalı, sürdürülür olmasına destek çıkmak değil.

Belediye idarecilerinin ilk başta kavramaları gereken “toplumsal eşitlik” diye bir kavramın olmadığıdır…
“Toplumsal adalet” vardır.

Belediyecilik yanı sıra zihin olarak da taşların yerine oturmadığı acemi bir bütçe 2025…
Kayıp bir sene.

(Belediyenin bütçe kalemlerini okuyalım…
“Bireyi ve aileyi güçlendirmeye yönelik sosyal politikalar belirlenmesi ve uygulanması sağlanacaktır” - 10 milyon 372 bin TL.
“Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal hizmetler ve yardımlar sunulacaktır” - 31 milyon 370 bin TL.
“Bilim, kültür, sanat, teknoloji ve eğitim alanında fiziki kapasite artırılarak, bu alanlarda kaliteli hizmetler sunularak, toplumsal yaşantıyı, ekonomiyi ve ticareti geliştirecek nitelikli faaliyetler gerçekleştirilecektir” - 130 milyon 450 bin TL (125 milyon TL’si kültür ve gençlik merkezi inşaatı).
“Sağlıklı toplumu ve bireyi destekleyecek spor, sağlık ve diğer alanlarda fiziksel kapasiteyi artırmaya ve bu yönde faaliyetler gerçekleştirilecektir” - 16 milyon 400 bin TL.
“Hizmet kalitesini, üstlenilen görevlerin tam ve zamanında yerine getirilmesini sağlayacak ve hizmet kalitesini artırarak, Belediyemizi ve şehrimizi tanıtacak iyi yönetişim çalışmaları yapılacaktır” - 5 milyon 871 bin TL.
“Stratejik yönetim yaklaşımının ve iç kontrol sistemlerinin kurulması ve sürekli güncel halde uygulanması sağlanacaktır” - 280 bin TL.
“Etkin temizlik faaliyetleriyle ve sıfır atık yönetim sistemleriyle geri dönüşüme önem veren, yeşil dönüşüm stratejisine uyumlu, yaşanabilir ve sağlıklı bir kent oluşturulacaktır” - 40 milyon 750 bin TL.
“Aktif yeşil alanlarını koruyan ve fonksiyonelliğini sürekli geliştiren çalışmalar yapılacaktır” - 71 milyon TL. 
“Canlı dostu uygulamalarla, hayvan haklarını korurken, olası risk ve tehditlere yönelik etkin mücadele çalışmaları gerçekleştirilecektir” - 8 milyon 420 bin TL.
“Akılcı üst ve alt yapı ile şehir içi ulaşım alanındaki yatırımlarıyla, yerel kalkınmayı ve ilin ekonomisini destekleyici çalışmalar yapılacaktır” - 200 milyon 500 bin TL.
“Doğal afetlere dirençli, kentleşme ve imar alanlarında uygulanabilir çözümler üreten bir yönetim anlayışı kurulacaktır” - 4 milyon 750 bin TL.)

(Çeşitli konularda “plan” hazırlanmasına ilişkin ödenekler yer alıyor 2025 bütçesinde, “’Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı oluşturulması – Bir milyon TL’, ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlanması – 250 bin TL’, ‘İlimizin, Belediyemizin ve programlarımızın tanıtımı için materyal yapımı – 4 milyon TL’”, A4 sarfı…
“Online” yetmiyor mu?)

(“Halk bütçesi” ya…
“Örencik Köyü ve Budamış Mahallesi sınırları içerisinde kalan 368 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli imar planı yapılması” var, söz konusu alan “halk toprağı” mı, şehrin varsıllarının ekmeğine yağ sürmek için bu ne acele “halkçı belediye”?)

(Çok “acı” bir eylem hedefi var “Doğal afetlere dirençli, kentleşme ve imar alanlarında uygulanabilir çözümler üreten bir yönetim anlayışı kurulacaktır” başlığı altında…
Topu tüfeği “afetlerde ihtiyaç duyulan alet ve malzemelerin alınması – 3 milyon 750 bin TL”.

Diğer maddeler “Örencik” mevzusu, “itfaiye denetimlerinin ve tatbikatlarının yapılması”, “afet ve acil durum toplanma alanlarının belirlenmesi”…
Afetlere karşı dirençli olacakmışız bu şekilde.)

(“Yol çizgisi, yaya geçidi çizgi ve sembollerinin yenilenmesi, boyanması” bedeli 15 milyon TL, “Trafik sorunlarının çözümüne yönelik kavşak, otopark ve bağlantı yollarının yapılması” da 15 milyon TL, çizgi çizmek ile yol inşaatı aynı maliyet…
Bu nasıl maliyet?)

(2025 bütçesi içindeki en büyük pay “Kültür ve Gençlik Merkezi yapımı -125 milyon TL”…
Kamu kurumlarının kültür ve gençlik merkezlerinden şehrimiz çok fayda gördü, eminim ki, belediyenin yapacağından da görür!)
 
(10 milyon TL maliyetli 2 kent lokantası ve sosyal tesis açılması hedefleniyor 2025’te…
Lokantacı esnafının dertlerinden haberdar mı belediye idarecileri? Lokantalar ayakta sallanıyor, destek olmak yerine rakip olmaya yelteniyor belediye, her lokantada yaratacağı istihdam açığı umurlarında değil. 

“Halk belediyeciliği”, halkın bütününü kapsayan adil belediyeciliktir, yoksulluk üzerinden nemalanmak değil…
“Üretimci belediyecilik” ile yüz seksen derece ters.)