Eğitim

‘Bel, sırt ve skolyoz’ hastalıklarına KÜ katkısı

Kastamonu Üniversitesi, TÜSEB tarafından destek almaya hak kazandığı “Sıçanlarda tek taraflı Lumbar Arter Ligosyonu: İntervertebral Disk Dejenerasyonunda Yeni Bir Model” projesi ile omurga hastalıklarının tedavisi için daha etkili yöntemler geliştirecek.

Abone Ol

Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Uğur’un yürüttüğü “Sıçanlarda tek taraflı Lumbar Arter Ligosyonu: İntervertebral Disk Dejenerasyonunda Yeni Bir Model” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Projede Dr. Uğur’un yanı sıra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Kayahan Kayıkcı, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurtaç Sarıkaş ve Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İrfan Çınar da yer alıyor.
 

BEL, SIRT, SKOLYOZ GİBİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE DAHA ETKİLİ YÖNTEMLERİN GELİŞTİRİLMESİNDE KATKIDA BULUNACAK

Bu çalışma ile omurgadaki disklerin kanlanma bozukluklarının disk dejenerasyonu ve skolyoz gibi hastalıklara nasıl yol açabileceğini inceleyecek. Deney hayvanları üzerinde yapılan müdahalelerle omurga disklerindeki değişiklikler izlenecek ve radyolojik, mikroskobik, genetik incelemelerle hasar düzeyleri değerlendirilecek. Araştırma, disk dejenerasyonunun nedenlerini anlamada yeni bilgiler sunacak.

Çalışma ayrıca, omurga hastalıklarının nedenlerini daha iyi anlamakla kalmayıp, özellikle bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi rahatsızlıkların tedavisinde yeni ve daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.