Kastamonu'da kurumlar kış öncesi koordine oldu Kastamonu'da kurumlar kış öncesi koordine oldu

Kastamonu Barosu ve EŞİK (Eşitlik İçin Kadın) Platformu tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle Kastamonu Barosu Hizmet Binası Salonu’nda söyleşi programı düzenlendi. Programın moderatörlüğünü Kastamonu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Seda Çetin yaptı. 

Baro (2)
Programa katılım sağlayan ve bir de konuşma yapan Baro Başkanı Av. Özgür Demir: “Kadının hedef gösterilmesi sonrası yaşanan katliama dayanan bir nedenle BM Genel Kurulu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak adına bu mücadele gününün Baromuz tarafından sahiplenilmesi önemli. Barolar ve doğrudan avukatlar, Avukatlık Kanunu ve Havana Kuralları’ndan aldıkları güçle insan haklarının savunulmasında en bağımsız ve etkili kurumlardır. Bilindiği gibi hak arayanların ilk durağı avukatlardır ve Barolar da bu mücadelenin kurumsal kalesidir. Bu bağlamda kadına dönük şiddetin önlenmesindeki en donanımlı araç avukatlar ve Barolardır. Kastamonu Barosu, özellikle son dönemde; kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve etkisinin ortadan kaldırılması için bilinçlendirme ve yaptırımları talep etme çalışmaları yürütmektedir. Tabi ki şiddet ortadan kalkana kadar yapılan tüm çalışmalar eksiktir ve geliştirilmeye muhtaçtır. Hukuksal yaptırımların işlerlik kazanmasından daha önemlisi aile içindeki şiddetin izalesidir. Burada kastedilen kadına yönelik şiddetin esasında bir insanlık suçu olduğu olgusunun çocuklarımızın kodlarına işlenmesidir. Bunun için de özellikle çocukların ilk modeli annelerimize donanım kazandırmak zorundayız. Özetle mücadeleye öncelikle ailelerimizde başlamalı, Kadına Yönelik Şiddetle çekirdekte mücadele etmeliyiz. Şiddetle kaynağında mücadele edilmediği takdirde yokuş yukarı koşan çalışmalar dizisi enerjimizi azaltacaktır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede adli yardım müessesesi de önemli yer tutmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır adli yardım ödenekleri yapılamadığı halde avukatlarımız, kadına yönelik şiddet, nafaka ve sair kadın haklarının müdafaasında fedakarca yer almaktadır. Baromuzca bu hassas konular dışında adli yardım görevlendirmesi yapılamadığını da üzülerek belirtmeliyim. Buradan kadına yönelik şiddetle mücadelenin yorulmaz ve usanmaz unsuru olacağımızı bir kez daha bildirmek istiyorum. Sözlerimin sonunda; yurttaşlarımızı çağdaş dünyanın bir parçası haline getiren ve güçlü cumhuriyet kadınının doğmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum ve çalışmamızın yararlı olmasını diliyorum” dedi. 
Özgür Demir’in konuşmasının ardından da EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu) Temsilcisi Özgül Kaptan ve Av. Eda Büyükdemirci, ülkemizde kadın hakları mücadelesinin başlangıcı ve hak mücadelesinin gelişimi ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler. (Cengiz Muhziroğlu)

Baro (4)

Editör: Banu Türkmenoğlu