Bakanlık, Kastamonu’da personel alacak Bakanlık, Kastamonu’da personel alacak

Daday ilçesinde âtıl vaziyette bekleyen Ballıdağ Hastanesi binası 14 Aralık 2020 tarihinde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmıştı. Kapalı zarf usulü yapılan ihaleyi GMG Kastamonuspor Kulüp Başkanı Cengiz Aygün’ün oğlu Tez Madencilik sahibi Ali Aygün verdiği teklifle Ballıdağ’ın 20 yıllık yeni sahibi olmuştu.

“ŞAHSIMIN MALI OLSA PROJEMİ ÇİZERİM, YAPIMINA BAŞLARIM”

Cengiz Aygün, katıldığı İrfan Salcı ve Gözde Mınık’ın sunduğu Gündem Özel programında vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getirdi. 

Aygün, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan kontratla ihaleyi aldıklarını, ancak 6 ay izin çıkmadığını dile getirdi. Sayfalar dolusu kontratı okumadan imzaladıklarını ifade eden Aygün, “Üç yıldır buranın kirasını ödüyoruz. Bölgenin etrafında tadilat yaptık. Depolarımızı yeniledik. Hastane bölümünde tadilat ruhsatı almak için depreme dayanıklı raporu gerekiyordu. Maalesef depreme dayanıksız raporu çıktı. Raporu alamadık. Orman Bölge Müdürlüğü’ne dedik ki, ‘Burası depreme dayanıksız bir yer. Ne yapacağız?’ Onlar da ‘yıkın’ dedi. Biz de ‘yıkalım, yenisini yapalım’ dedik. 4 yıl öncesinin parası 150 milyon lira. Yaklaşık 10 milyon lira para harcadık. Proje çizildi. Yaklaşık 6 ay proje sürdü. Projemiz bitti. Temel atmaya başlayacağız, Sayın Valimiz Avni Bey ‘temel atma yapamayız’ dedi. Bu iş öyle kolay bir iş değil. Bura benim şahsımın malı olsa projemi çizerim, yapımına başlarım. Ama ormanın malı olunca bunları yapabilmem için projenin her bir adımında bürokrasiden onay almam gerekiyor” dedi.

“BALLIDAĞ’I SORANLAR BALLIDAĞ’IN HİKAYESİNİ BİLMELİ”

Ballıdağ’ı soran vatandaşların Ballıdağ’ın hikayesini bilmesi gerektiğini söyleyen Aygün, Vatandaşlar Ballıdağ’ın hikayesini bilmeli ki sormalı. 6 ay sadece bakanlıktan onay bekledik. Her şey hazır, teslim etmediler bize. Sayın Doğan Ünlü ve Sayın Hakkı Köylü o zaman çok uğraştı. Sayın Cumhurbaşkanına İstanbul basınından arkadaşlar soruyor. Basın mensupları da Kastamonulu. Diyorlar ki, ‘Aygün ailesi Ballıdağ’ı almış ama hala izinleri çıkmamış’. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Ballıdağ Aygün ailesine ve Kastamonu’ya hayırlı olsun’ diyor. O cümleden bir gün sonra, o günkü Tarım ve Orman Bakanı hemen imzaladı. İhaleyi aldıktan 3 gün sonra onanması gereken bakanlık izni 6 ayda onandı. Ondan sonra bize geçti, yer tespiti yapıldı. Çalışmaya başladık ve proje başladı. Yıkım aşamasında da Ballıdağ’ı bize yıktıran Tarım ve Orman Bakanlığı bize yaptığı sözleşmede kiralanan yer hasarlı bina. Evet, hasarlı binayı kiraladık biz. Niçin? Burayı tadile ederek düzelteceksin ve buraya işletme açacaksın. İyi. Bina yok. Kontratı okumaya başladık. Baktık ki bizim buraya bina yapma yetkimiz yok. Bize kiralanan bir mal var ve biz ancak burayı tadile edebiliriz. Yıkım aşamasından sonra ise bizim kiracılığımız otomatikman düşmüştür. Biz yok hükmündeyiz. Çünkü bina yok. Biz de memleket adına pes etmeyeceğiz dedik. Ne yapacağız? Bu işi yapacağız. 18 yere yazı yazdık. Vali Bey ile her ay toplantı yaptık. Aradan üç buçuk yıl geçtikten sonra ruhsat çıktı” ifadelerini kullandı.

“BALLIDAĞ’IN GELECEĞİ 2025’İN MART AYINA KADAR BİR ÇÖZÜME KAVUŞUR”

Ruhsatın 3 buçuk yıl sonra çıkmasının ardından maaliyetlerin de arttığını dile getiren Aygün, “Ruhsat Çıktı ama maaliyetimiz 150 milyon liradan 650-700 milyona çıktı. Dört yılında kira süresi bitti. Dedik ki şu anda bana yeni bir bina kiralamayın. Bana bunu arsa olarak kiralayın ve bunun da üzerine binanın yapılması için de gerekli izinleri verdiğine dair yeni bir kontrat yapalım. Kontrat sürem 20 yıl. 20 yılda 150 milyon lirayı çöpe atmak mümkün ama 600-700 milyon lirayı çöpe atmak mümkün değil. Bu süreyi uzatın dedik. Şimdiki vekillerimize konuyu anlattık. Elimizden geleni yapalım dediler. Sayın Milletvekili Halil Uluay, Doğan Ünlü, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu ile oturduk bu konuyu konuştuk. Sayın Valimize de çıktım bu konu hakkında. Sayın Valimiz de elimden geleni yapayım dedi. Fakat burada bürokrasi tıkandı. Bürokratik olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da birebir yapabileceği bir şey yok. Anladığım kadarıyla mevzuat nedeniyle. Bu sürenin uzatılma işi bakanlığın yetkisini aşıyor. Ancak diğer konularda ortak bir noktaya varılabilir. Bu noktada da yıl sonu olması ve bütçe nedeniyle Sayın Bakanımız, Milletvekillerimiz ile görüşmüşler. Sayın Bakanımız da 2025 yılında bu konuyu çözelim demişler. Ballıdağ’ın geleceği 2025’in mart ayına kadar bir çözüme kavuşur. Mart ayını bekleyeceğiz. Bir bakalım, Bakanımızla görüşelim. Gerekirse Cumhurbaşkanımızla konuşmaya çalışalım ve Ballıdağ’ın geleceğini belirleyelim. Ben vazgeçmedim, sözümdeyim” diye konuştu.

Editör: Ercan Çatal