Ankara'da bir otelde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Kurum, iklim krizinin küresel çapta tüm üretim ve tüketim zincirini dönüştürdüğünü belirterek, bu durumun seller, yangınlar, çölleşme ve kuraklık gibi afetlerin sıklığını artırdığını ifade etti. “İnsanlar yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyor. İklim göçü her geçen gün artıyor ve yayılıyor” diyen Kurum, temiz suya ve gıdaya erişimin zorlaştığını, bitki ve hayvan türlerinin azalmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurum, dünya genelinde her yıl üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiğini, bu israfın maliyetinin 1 trilyon dolara ulaştığını vurguladı. Ayrıca, son 50 yılda hava, iklim ve suyla bağlantılı 11 binden fazla afet kaydedildiğini belirten Bakan Kurum, “Ülkemize baktığımızda; son yıllarda yaşadığımız seller, orman yangınları ve kuraklıklar, cennet vatanımızı ve insanımızı maalesef ağır sonuçlarla yüzleştirmektedir” dedi.

Kastamonu, Sinop, Bartın, Rize, Giresun ve Trabzon'daki sellerin ardından Antalya, Muğla ve İzmir'deki yangınlarda can kayıpları yaşandığına dikkat çeken Kurum, iklim kriziyle mücadelede sürdürülebilir ve yeşil kalkınma esaslı döngüsel ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Kurum, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli adımlar attığını belirterek, “Sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşım benimseyerek, iklim değişikliği ile mücadeleye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Anadolu’nun rüzgarı Ankara’da esti Anadolu’nun rüzgarı Ankara’da esti

Kurum, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele konusundaki kararlılığını yineleyerek, “Paris İklim Anlaşması’nı onayladık. Sıfır Atık Modelini başarıyla uyguluyoruz. Hedefimiz 2035 yılında geri kazanım oranını yüzde 60’a yükseltmektir” ifadelerini kullandı.

Toplantı, Kurum'un açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İHA