Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılışta yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

bakankutuphane (2)"Günümüz bilgi çağında birçok disiplinde ihtiyaç duyulan bilgiyle kullanıcılar arasında köprü görevi üstlenen kütüphaneler, geçmişten günümüze en güçlü bilgi hizmet taşıyıcısı konumundadır. Kütüphaneler toplumların hem belleği hem de mirası olan kuruluşlardır. Biz de ülkemizin eşsiz kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarabilmek için kütüphanelere büyük önem veriyoruz.

Ben bunu bir çok kez dile getirdim. Burada yine dile getirmek istiyorum. Bakanlığımızın halkımıza hizmetleri arasında katılmaktan en mutluluk duyduğum açılışlar, kütüphane açılışları, kütüphaneler sayesinde gençlerimiz, çocuklarımız ve araştırmacılarımız bilgiye rahatlıkla erişebilmektedir.

Bu çerçevede attığımız adımlarla Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısını bin 280 bire çıkardık. Son 5 yılda 237 halk kütüphanesi yeniden yapılandırılarak kullanıma açıldı. Geldiğimiz noktada şu an 68 halk kütüphanesi'nin yeniden yapılandırılması devam ediyor ve 21 halk kütüphanesinin ise sıfırdan inşa edilmesine ilişkin çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Tüm bunlara ek olarak da yerel yönetimlerimizde 54 yeni kütüphaneyi de hizmet açmak için adımlarımızı hızlandırıyoruz. Şimdi kütüphanelerin başka özellikleri de var. Sadece bilgi vermek için kullanılmıyor. Artık sosyalleşme açısından da kullanılıyor. Biraz sonra anlatacağım bir çok farklı kütüphane çeşitlerine de gitti. Bakanlığımız bunun sonucu olarak da aslında çok yoğun ilgi görüyor. O yüzden biz kütüphane yatırımlarına bakanlık olarak öncelikle yine öte yandan yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara da çağdaş araç ve gereçlerle donatılmış 75 kesici kütüphaneyi de hizmet veriyoruz.

Kütüphane konusunda birçok başlıkta halkımıza ulaşıyoruz. Engellilere ve özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmaları olan kurumlar başta olmak üzere talep eden kurum ve kuruluşlara geçici derme hizmeti de bakanlık olarak sunuyoruz. Kütüphane hizmetlerimizi yaşanan teknolojik ve sosyolojik dönüşümlere bağlı olarak da çeşitlendiriyoruz.

Bu kapsamda AVM kütüphaneleri, garip kütüphaneleri, havaalanı, kütüphaneleri, bebek kütüphaneleri ve tematik kütüphaneler kuruyoruz. Biz de çağın gereklerine ayak uydurarak yurt genelinde 19 bebek kütüphanesi, 17 ihtisas ve edebiyat müze kütüphanesi, 11 AVM kütüphanesi, 2 gar kütüphanesi ve 3 havalimanı kütüphanesi kurulmasına öncülük ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 yeni kütüphaneyi vatandaşlarımız hizmetine sunmuş olmayı amaçlıyoruz.

Yoğun çalışmalar neticesinde ortaya koyduğumuz bu büyük hedefi 2023 yılı bitmeden gerçekleştirmiş olmayı umut ediyoruz. Inşallah yüzü de geçeceğiz bu yüzden.

Bugün hedef doğrultusunda ki 75 kütüphanemiz hizmete açmış bulunuyoruz. Değerli misafirler bugün burada Kastamonu 100 yıl il halk kütüphanesi'nin açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 80 binin üzerinde kitabın yer aldığı ve 2.700 metrekare alana sahip kütüphanemizle yüzlerce kullanıcımızın aynı anda faydalanabileceği olanaklar var. Kastamonu 100 yıl il halk kütüphanemizde kendi kitaplığı, bebek, çocuk ve gençlik bölümleri, engelsiz çalışma alanları, eğitim sınıfları, konferans, toplantı ve sergi salonları yer alıyor.

Bunun yanı sıra atölye ve etkinlik bölümleri maletimedya merkezi bebek bakım odası, kafeterya gibi alanlarda hizmet verecek. Kütüphanemizde edebi, kültürel, bilimsel, sanatsal etkinlikler, sportif faaliyetler, atölyeler, söyleşiler, aile seminerleri ve farkındalık eğitimleri de verilebilecek.

Kastamonu ve Çankırı'dan sonra şimdi de Sinop'ta! Kastamonu ve Çankırı'dan sonra şimdi de Sinop'ta!

Açılışını gerçekleştirdiğimiz Kastamonu 100 yıl ilhak kütüphanesinin Kastamonu halkı için hayırlı olmasını diliyorum. "

Konuşmaların ardından açılışı yapılan kütüphane, daha sonra Bakan Ersoy ve diğer katılımcılarca gezildi.

bakankutuphane (3)bakankutuphane (4)bakankutuphane (1)

Kaynak: VİDEO-AA