Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kısa süre önce elektriğe yüzde 38 zam yapıldığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7'de katıldığı programda konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Bayraktar, elektrik fiyatlarındaki artışın pandemi sonrası emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını belirtti.
Benzin fiyatları neden yüksek? Bayraktar, emtia fiyatlarının maliyetler üzerindeki baskısına dikkat çekerek, "Benzin fiyatları Türkiye'de neden düşmüyor?" sorusunun sıkça sorulduğunu ve döviz fiyatlarının da önemli bir etken olduğunu söyledi. Bakan, pandemi sürecinden itibaren vatandaşlara destek programları uyguladıklarını, bu sayede fiyat artışlarının etkisini en aza indirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Bakan Bayraktar şöyle devam etti: "Elektrikte yüzde 38'lik bir fiyat artışı var, ancak doğal gazda 293 milyar lira, elektrikte ise yaklaşık 291 milyar liralık devlet desteği sağlanıyor. Toplamda 20 milyar dolara yakın bir destekten bahsediyoruz. Temmuz ayında bu düzenlemeyi yapmasaydık, toplam destek miktarı 584 milyar lira olacaktı. Bugün bile fiyat artışlarına rağmen 1000 liralık elektrik faturasının 600 lirasını, doğal gaz faturasının ise 700 lirasını devlet karşılıyor. İmkanlarımız dahilinde vatandaşlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz."
Elektrik zammı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek EPDK, elektriğe yüzde 38 zam yapıldığını duyurdu. Bu artışla birlikte, 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesinin ödeyeceği tutar 207,23 TL'ye çıktı.
Açıklamada, enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldığı belirtildi.