İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir İstanbul’un Kastamonulu tek ilçe belediye başkanı olarak Kastamonu’nun bu manevi değerini İstanbullulara taşıma konusunda güzel bir hizmete imza attı. Şeyh Şaban Veli’ye gönül verenlerin programa yoğun bir ilgi gösterdiği görüldü.
5 oturum gerçekleştirildi
Bağcılar Belediyesi’nin Başkanlık Sahnesi 2 Aralık Cumartesi günü bu kıymetli sempozyuma ev sahipliği yaptı. Akademisyen, yazar ve gazetecilerden oluşan alanında uzman isimler, Anadolu'nun 4 manevi direğinden biri olan Hz. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri hakkında bilgi verdi. Tarih ve Kimlik, Yol ve Erkan, Kültür ve Edebiyat, Şehir ve Mekan, Tekke ve İlahiler başlıklı 5 oturum gerçekleştirildi.
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür, Tasavvuf anabilim dalının duayen hocaları Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Reşat Öngören, Prof. Dr. Semih Ceyhan, Doç. Dr. Ercan Alkan, Doç. Dr. Muhammed Bedirhan genel olarak Halvetilik özel olarak Şabanilik üzerine kıymetli tebliğler sundular. Semih Ceyhan hocanın Şeyh Şaban Veli’nin tarikatının Mısır, Sudan, Tunus, Cezair ve daha başka coğrafyalarda halen aktif olarak manevi hayatı şekillendirdiği bilgisi çok ilgi çekti.
Halvetîlik ve Şabanilik üzerine onlarca eser kaleme alan Dr. Mustafa Tatcı’nın özel Halvetî- Şabanî kütüphane kurulması teklifi akademisyenleri heyecanlandırdı. Kastamonu Üniversitesi Tarih bölümü hocalarından Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu Hz. Pirin yaşadığı dönemin farklı yönleriyle ele alınmasının hazretin anlaşılmasında etkili olacağını vurguladı. Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı Hazreti Pir’in menâkipnamesinin farklı yazmalardan istifadeyle yeniden hazırlandığını Dr. Mustafa Tatçı hocamızla birlikte bu değerli çalışmanın bitmek üzere olduğu müjdesi verdi. Kastamonu Üniversitesi Şeyh Şaban Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Recep Özdirek Külliyedeki yapıları Yaklaşık 200 resim kullandığı sunumuyla tanıttı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Alevi Bektaşi Kültürü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Maden Hz. Pir Külliyesinin 19. Yüzyıldaki serencamını arşiv belgeleri ve resimlerle anlattı.
Osmanlı düşünce hayatına yön verdi
Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, "Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin Kastamonu’da kurmuş olduğu dergâh Osmanlı döneminde yüzyıllar boyunca bir ilim, kültür ve irfan merkezi olarak etkisini hissettirmiş, bu önemli şeyh ve talebeleri verdikleri eserleriyle, düşünce ve fikirleriyle Osmanlı düşünce hayatına yön vermişlerdir. Bu sempozyumda Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri merkeze alınmakla birlikte Halvetiyye’nin Osmanlı topraklarındaki etkileri, Halveti/Şabani düşüncesi, Kastamonu’nun ilim ve fikir dünyası ve tarihsel geçmişi ele alındı” dedi.
Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ile ilgili olarak düzenlenen sempozyumda sunulan tebliğlerin Mart ayı içerisinde kitap olarak basılması planlanıyor.