UNESCO'nun Jeokar listesine dahil edilen bölgenin eşsiz doğasının zarar gördüğünü belirten köylüler, madenin faaliyetlerinin durdurulmasını istiyor.

Azdavay'ın yemyeşil ormanları, heybetli dağları, turkuaz gölleri ve büyüleyici kanyonlarıyla ünlü doğal alanlarında faaliyet gösteren taş kömürü maden ocağı, arama alanını genişletmek için başvuruda bulundu. Ancak bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar, madenin çevreye verdiği zararlar nedeniyle bu talebe karşı çıkıyor.

Cide’de dopdolu festival etkinlikleri Cide’de dopdolu festival etkinlikleri

azdavay jeokar maden arama tepki-2

"Doğa Bozuldu, Ormanlar Mahvoldu"

Çocukören köyü muhtarı Mustafa Karabeyin, 25 yıldır bölgede faaliyet gösteren madenin doğayı tahrip ettiğini belirtti. Karabeyin, "Maden köyünde faaliyet gösteren şirket, izinli ve izinsiz arama faaliyetleriyle doğayı bozdu, ormanları mahvetti. Tarım alanlarımız kullanılamaz hale geldi. Aynı güzergah üzerinde Omar, Çömlektepe ve Çocukören köyleri de bulunuyor. Bu köylerin de Maden köyü gibi olmasını istemiyoruz. ÇED raporuyla genişletme talebine karşı çıktık ve dilekçe yazarak itirazda bulunduk" dedi.

"Maden Kuyusunda Çocuklarımızı Kaybettik"

Çömlektepe köyü sakinlerinden Salim Kaya, maden kuyusunda iki çocuğunu kaybettiğini ifade ederek, "1991 yılında şirketin açtığı kuyuda iki genç çocuğumuz hayatını kaybetti. Bu yüzden maden sahasının genişletilmesine karşıyım" diye konuştu.

azdavay jeokar maden arama tepki-3

"Köylerimiz ve Hayvanlarımız Tehlikede"

Çömlektepe köyü sakini Kamil Kaya, madencilerin köy yollarını kapatmak istediğini belirterek, "Köylüler olarak buna izin vermedik. Köyümüzde madencilik faaliyetlerinin sürmesi hayatımızı tehlikeye atıyor" dedi.

"Mezarlıklar Çöktü, Köy Göçmek Üzere"

Çocukören köyü sakini Muzaffer Yaman, madenin ormanlara ve su kaynaklarına zarar verdiğini vurgulayarak, "Hayvanlarımız içecek su bulamıyor. Muhtarlık olarak maden sahasının genişletilmesine karşı itiraz ettik. Doğamıza zarar verilmesini istemiyoruz" dedi.

"Hayvanlarımızın Gezeceği Yer Kalmıyor"

Çömlektepe köyü sakini Yunus Kaya ise, "Maden çalışmaları yüzünden doğa bozuldu, iki genç hayatını kaybetti. Hayvanlarımızın gezeceği yer kalmıyor, içecek su yok. Maden çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bölge halkı, madenin genişletilmesi yerine, doğanın korunması ve köylerin güvenliğinin sağlanması için yetkililerden yardım talep ediyor.

azdavay jeokar maden arama tepki

Kaynak: İHA