Sigaraya indirim mi geliyor? Sigaraya indirim mi geliyor?

AB Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, AB'nin Uyum Politikası ve Komşuluk Politikası araçlarından Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın 2021-2027 dönemi ilk proje teklif çağrısında oldukça başarılı sonuçlar alan Türkiye, ikinci çağrının başvuru istatistiklerinde programa dahil 8 ülke arasında her alanda açık ara birinci oldu.
52,4 milyon avro bütçeye sahip ikinci teklif çağrısı kapsamında, bütçe aralığı 250 bin avro ile 500 bin avro arasındaki projeler küçük ölçekli proje, 500 bin avro ile 1,5 milyon avro arasındaki projeler ise standart projeler olarak iki ayrı kategoride sınıflandırıldı. Küçük ölçekli projelerin en fazla 18 aya kadar, standart projelerin ise en fazla 30 aya kadar uygulanması öngörüldü.


Çağrı kapsamında Türkiye'den toplam 258 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden 200'ü Türkiye'nin çeşitli illerinden ortaklık olarak sunuldu. Türkiye, toplam hibe talebinin yüzde 77,5'ini temsil eden 200 projeye ortak olarak en fazla proje ortaklığı kuran ülke oldu. Projeler kapsamında Kastamonu'nun da yer aldığı Karadeniz Havzası'nda çalışmalar gerçekleştirilecek.

Programın hedefleri arasında küçük ölçekli projelerin iklim değişikliğine uyum, afet risklerinin azaltılması ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda çalışmaları bulunurken, standart projeler ise ileri teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilmesine odaklanıyor.

Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından, 2025'in başlarında projelerin uygulama aşamasına geçilmesi planlanıyor. Bu süreç, Kastamonu'nun bölgesel kalkınma ve uluslararası işbirlikleri konusundaki rolünü güçlendirecek.

Türkiye'nin 2007-2013, 2014-2020 ve 2021-2027 dönemlerinde katılım sağladığı çok taraflı bölgesel işbirliği programı olan Karadeniz Havzası'nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nda, ilk çağrıda yer almayan Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan da bulunuyor.

KASTAMONU DA LİSTEDE
Programın Türkiye'deki uygulama alanı İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane'yi kapsıyor.
2014-2020 döneminde toplam bütçesi 53,9 milyon avro olan programın, 2021-2027 dönemi bütçesi 94 milyon avroya çıkarıldı.

Her bütçeleme döneminde açılan proje teklif çağrıları kapsamında, belirlenen potansiyel yararlanıcıların programın ortaklık koşullarını yerine getirmesi ve tespit edilen öncelik alanlarında proje fikirlerini sunarak başvuru yapması gerekiyor.

Editör: Serkan Kebecioğlu