Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde gerçekleşen çelenk sunma töreninde Valilik, Belediye ve siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri sunuldu. Saatler 09.05’i gösterdiğinde ise hayat durdu. Tüm vatandaşlar bulundukları yerde sirenler eşliğinde Saygı Duruşu’na geçerek İstiklal Marşı’nı okudu. Atatürk Anıtı önünde meşale yakıldı, İzciler de Anıt önünde arkadaşlarıyla değişimli olarak nöbet tuttu.

Programa Vali Meftun Dallı, AK Parti Milletvekili Halil Uluay, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, kurum ve kuruluş müdürleri, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

HEM’DE ANMA PROGRAMI

Yunus polislerine çarparak yaralayan Kastamonu plakalı araç kaza yerinden kaçtı Yunus polislerine çarparak yaralayan Kastamonu plakalı araç kaza yerinden kaçtı

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından Halk Eğitimi Merkezi’nde (HEM) devam eden programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kastamonu Fen Lisesi Müdürü Metin Arabacı yaptı.

Arabacı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, aramızdan ayrılışının 85’inci yılı olduğunu ifade ederek: “Atatürk'ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından 10 Kasımların önemi büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyordu; ‘İki Mustafa Kemal vardır, Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... ikinci Mustafa Kemal'i ‘ben’ kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her kösesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ideal için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!’ Mustafa Kemal Atatürk, Türk devletinin ulaşması gerektiği aşamayı, 20’inci yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek ‘Hayatta en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir.’ Gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, uygarlığın biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkmayı, bu düzeyi de aşmayı milletinin önüne amaç olarak koymuştur. Atamız bu amacı daha somut olarak ‘Büyük davamız, en medeni, en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir’ şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir. ‘Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak’ hedefi çağın akışına yön verme düşüncesinin bir göstergesidir. Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi, Büyük Atatürk'ün ebedi istirahatgahında huzur içinde yatması bakımından da önemlidir. Atatürk'ün ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıldönümünde hepimize düşen en büyük görev; ‘Atatürk'ü ve en büyük eseri Cumhuriyet'i anlamak, Cumhuriyet in değerlerini her koşulda korumak, Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşımaktır’ Bu düşüncelerle Büyük Atatürk'ü vefatının 85’inci yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun” diye konuştu.

Konuşmanın ardından şiirler okundu, Kastamonu Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Saat Kaç” adlı müzikli drama gösterisi sunuldu. Drama gösterisinde duygu dolu anlar da yaşandı.

HEM’de Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Atatürk ile ilgili sergi de Vali Meftun Dallı ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile gezildi.

SERGİ AÇILIŞI

Günün son etkinliği de Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü “10’suz Kasım” konulu sergi açılışı da katılımcı protokol tarafından gerçekleştirildi. Sergi gezildi, görevlilerde sergi hakkında bilgi verdi.

(Haber: Cengiz Muhziroğlu)

10kasımkastamonu (7)10kasımkastamonu (6)10kasımkastamonu (5)10kasımkastamonu (3)10kasımkastamonu (4)10kasımkastamonu (2)

10kasımkastamonu (1)-1

Editör: Ercan Çatal