Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), kamuoyunun görüşüne açılan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan ve bütüncül eğitim yaklaşımını temel alan yeni müfredatta beceri odaklı, sadeleştirilmiş içerikte öğrencilerin derinlemesine öğrenmesine imkan sağlayacak yeni yaklaşımlar belirlenmiş.
Kulağa hoş gelen o kadar çok detay var ki, heyecanlanmamak mümkün değil!
Çocuklar kolay öğrensin diye sadeleştirmişler, seyreltmişler.
Bu müfredat değişikliğine 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda gidilmiş!
Daha öncede milli eğitim konusuna yazılarımda yer vermiştim. "Neredeyse her yıl bir bakan değişiyor. Üstelik çoğu eğitim kökenli değil. Birinin yaptığını yerine gelen bozuyor" diye haksızlık etmişim! Meğerse 10 yıldır müfredat değişikliği için harıl harıl çalışılıyormuş!
Al sana milli eğitimde bir devrim daha. Artık dünya sıralamasında hızla üst sıralara yükseliriz.!
Mesela, seyreltirken matematikten İntegrali çıkarmaya karar vermişler. Herhalde, "çocuklar integral öğrenecek de ne olacak, zaten bir işe yaradığı da yok" diye düşünmüşler.
Oysaki, İntegral hayatın içinde var. Kullandığımız otomobiller, ulaşım araçlarının tümü, iletişim araçları hep integral bilgisiyle sağlanıyor. Bir geminin, uçağın, trenin, binaların yüzeyi, ağırlığı hacmi dış etkilere mukavemeti ve bunun gibi farklı kuvvetler altındaki farklı tepkileri, integral hesabıyla bulunur.
Yani mühendisliğin temelinde integral vardır.
Eeee, ülkeye mühendis lazım değil demek ki!
Liyakat dediğin nedir ki? Mühendisin yapacağı bir işi herhangi biri de yapabilir. Mesela. İlkokul mezunu binlerce müteahhitimiz var. Adamlar integral mi biliyor?Koca koca binalar dikiyorlar. Bazıları küçük bir depremde yıkılıveriyor. O kadarcıkta olur artık!
Milli eğitimde gerçek bir reform yapmak istiyorsak, eğitim sistemini sil baştan değiştirmeliyiz. Öyle sadeleştirerek, seyrelterek olmaz. Yarın biri gelir senin çıkardığını tekrar koyar. Bu yap boz sürer gider. Bunun örnekleri çok.
Köy Enstitüleri benzeri projeleri hayata geçirmeliyiz. Küçük rütuşlarla, yap bozlarla kaybedecek zamanımız yok!
Bizim çağı yakalamak ve dünya ile rekabet gücümüzü artırmak için mesleki ve teknik eğitime ağırlık vermemiz gerekiyor. Almanya, Japonya böyle kalkındı.
Bu gerçeği neden görmezden geliyoruz.? Milli Eğitimde neden doğru düzgün proje üretemiyoruz? Anlamak mümkün değil.
Finlandiya'nın eğitim modeli dünya genelinde övgü topluyor. Ülkenin eğitim sistemi; öğrenci merkezli yaklaşımı, öğretmenlerin yüksek nitelikleri ve eşitlikçi politikalarıyla tanınıyor. Gidin inceleyin, kendi ülkemize nasıl uyarlarız? Olur mu, olmaz mı bakın.
Adamlar başarılı olmuş işte. bari onlardan kopya çekin.