Isparta Valiliği ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun ev sahipliğinde Isparta Belediyesi Kültür Merkezinde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Isparta Valisi Abdullah Erin, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Mehmet Emin Bilmez ve Daire Başkanı Suna Üstüner, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Kadir Delibalta, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile Isparta’da görev yapan çok sayıda muhtarın yanı sıra 81 ilden 260 muhtar katıldı. Toplantıya ayrıca Kastamonu’dan Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Koru Köyü Muhtarı Muammer Yapıcıoğlu, Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Hoca Köyü Muhtarı Nadir Bağçacıoğlu, Kastamonu Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Subaşı Köyü Muhtarı Atilla Yamakoğlu ve Kastamonu Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasköy Muhtarı Nihat Akmanoğlu da katılım gösterdi.

Kastamonu Özel İdaresi’nin 2025 yılı gelir bütçesi açıklandı Kastamonu Özel İdaresi’nin 2025 yılı gelir bütçesi açıklandı

Kastamonu Muhtralar Derneği̇ (3)
Toplantıdaki konuşmasında; Muhtarlık kurumunun 200 yıla yaklaşan köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu söyleyen Vali Erin, “Muhtarlık kurumu, demokrasinin temelini teşkil eden ve tarihi süreç içerisinde de demokrasimizin şekillenmesinde önemli ve kritik rol oynayan kurumlardan bir tanesi olmuştur” dedi.
Köy ve mahalle muhtarlığının yasal dayanağını 1924 tarihli Köy Kanunu ve 1944 tarihli ‘Şehir ve Kasabalarda Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşekkülü Hakkında Kanun’dan aldığını ve süreç içinde ihtiyaçlara göre bu kanunlarda değişiklikler yapılarak 2000’li yıllara gelindiğini belirten Vali Erin, muhtarlık kurumunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde hak ettiği değere kavuştuğunu, bu dönemde; muhtarların özlük haklarının iyileştirmesinden, muhtarlık binalarının yapımına, muhtarlık işlemlerinin elektronik ortamda takip edilmesinden 19 Ekimin Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına kadar bir dizi iyileştirmeler yapıldığını ifade etti.
Vali Erin, buna rağmen halen şehirleşme, ekonomik ve sosyal yapıda, teknolojide ve insan ilişkilerindeki hızlı değişim karşısında kurumun konumunun derli toplu bir şekilde yeniden tanımlanmaya, görev ve sorumluluklarının bütüncül olarak gözden geçirilmeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek bu düzenlemelerin de yapılacağına inandığını söyledi.

Kastamonu Muhtralar Derneği̇ (2)
Vali Erin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Isparta’da bu çerçevede ve bu bakış açısıyla; Belediye Başkanımızla, Milletvekillerimizle, Muhtar Derneklerimizle ve tek tek bütün muhtarlarımızla tam bir iş birliği ve uyum içerisinde çalışacağız. Önümüzdeki dönemde bizden önce görev yapan ve bu şehre çok güzel hizmetler kazandıran arkadaşlarımızın bıraktığı bayrağı daha da yukarılara taşınanın gayreti içerisinde olacağız. Hep söyledim, geldiğim günden itibaren: Bu memlekette bütün güzel insanlarımıza kapımız ve gönlümüz sonuna kadar açıktır. Gece gündüz, tereddütsüz, randevusuz, bariyersiz bize ulaşması gereken iki toplum kesimi olduğunu ifade ettim. Bunlardan bir tanesi muhtarlarımız, diğeri de bu memlekete yatırım yapan girişimcilerimiz, iş insanlarımızdır. Muhtarlarımızın konumunun ve statüsünün iyileştirilmesine yönelik yapılacak bütün hayırlı çalışmaların başında ve içinde olacağız. Muhtarlarımızdan gelecek; vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılamaya, refah düzeyinin yükseltilmesine, durumunun iyileştirilmesine yönelik her türlü talebi bütçemiz ve imkanlarımız ölçüsünde; ‘bütün arkadaşlarımıza da bu şekilde talimatımız oldu’ en hızlı şekilde sorgulanmadan yerine getireceğiz, muhtarlarımızı Isparta’mızda ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor, tüm muhtarlarımızın güzel ilimizde hoşça vakit geçirmelerini ve Isparta’mızın gönlü güzel insanının sevgi ve selamlarını ülkemizin dört bir tarafına götürmelerini rica ediyoruz”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın muhtarlara yönelik mesajını ileten, Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam da, bakanlık olarak en çok önem verdikleri konulardan birinin milletin huzur ve güvenliği olduğuna vurgu yaptı. Bakan Yardımcısı Sağlam, muhtarlık yasası ile ilgili komisyon çalışmalarının yapıldığını, çalışmalar arasında muhtarların görev tanımlamaları, adaylık usulleri, yıllık izin hakları, toplu taşımadan ücretsiz yararlanmaları, temsil yetkisi, tebligat, yardım ödeneği, muhtarlık binalarının belediyeler tarafından yapımı, bakımı onarımı, giderlerinin karşılanması gibi konuların da yer aldığını aktardı. Komisyonun bu talepleri değerlendirdiğini anlatan Sağlam, bakanlık ve konfederasyonun görüşlerinin alınarak ilerleneceğini söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara yönelik yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sağlam, “Muhtarlarımız birlik beraberlik içinde olsun” derken, ev sahipliklerinden dolayı Vali Abdullah Erin ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür etti.


81 ilden gelen 260 muhtar, akşam da Vali Erin, Başkan Başdeğirmen ve Daire Başkanı Üstüner ile düzenlenen yemek programında buluştu.
Kastamonu’dan Isparta’ya giderek toplantıya katılım gösteren Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Koru Köyü Muhtarı Muammer Yapıcıoğlu da, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu seçimlerinin ardından ilk toplantının Isparta’da gerçekleştirildiğini, ikinci toplantının da Mardin’de düzenlendiğini ve düzenlenmesi düşünülen üçüncü toplantının da Kastamonu’da gerçekleştirilmesi için talepte bulunduğunu belirterek, bunun içinde çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Editör: Banu Türkmenoğlu