Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 74 binin üzerinde deprem kaydedildiğini açıkladı.
Özmen, 2021'de Türkiye genelinde 4 ve üzeri büyüklükte 797 depremin meydana geldiğini belirtirken, dünya genelinde ise büyüklüğü 4 ve daha büyük 15 bin 600 depremin olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2022 ve 2023'te 8 ve daha büyük deprem olmazken, 2023'ün en büyük sarsıntılarının 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler olduğunu vurguladı.
Özmen, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) 1145 deprem kayıt istasyonu ile sürekli olarak deprem aktivitesini kaydettiğini ve bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını, aynı zamanda veri tabanında tutularak deprem katalogları oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye'de geçen yıl yaşanan deprem sayısının 2022'ye göre yaklaşık 3,6 kat, 2021'e göre ise 3,2 kat artarak 74 bin 230 olduğunu belirten Özmen, en fazla depremin Kahramanmaraş'ta meydana geldiğini ve 6 Şubat'taki depremlerin etkisiyle Muğla'nın da depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer aldığını açıkladı.
Doç. Dr. Bülent Özmen ayrıca, Türkiye'nin depreme dirençli hale getirilmesi amacıyla yeni bir Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanması önerisinde bulunarak, kentsel dönüşüm çalışmalarının bu süreci hızlandırabileceğine dikkat çekti.